Saldırı mollalara bahane oldu
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Mahsa Amini'nin öldürülmesinin ardından aylardır protestolarla çalkalanan İran'da IŞİD'in Şiraz’daki Şah Çerağ Türbesi’nde düzenlediği kanlı saldırı molla rejimine aradığı fırsatı sundu. Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi isyanlar olarak nitelendirdiği ülke genelindeki protestoların "terör saldırılarının önünü açtığını" ileri sürdü. ​​​​​​​Dini lider Ali Hamaney de 15 kişinin hayatını kaybettiği saldırının fail ya da faillerinin kesinlikle cezalandırılacağını ifade ederek, ülkedeki tüm kesimlere "düşmana karşı birlik" çağrısında bulundu.

Hamaney, "Düşmanla ve onun hain veya cahil ajanlarıyla mücadele etmek hepimizin görevidir. Güvenlik kurumları, yargı, düşünce alanındaki aktivistler ve sevgili halkımız, insanların canına, güvenliğine ve kutsallarına kasteden bu akıma karşı birlik içinde olmalıdır" ifadelerini kullandı.

İran'da 22 yaşındaki Amini'nin gözaltına alındıktan sonra ölümü üzerine başlayan protestolar yaklaşık 1,5 aydır aralıksız sürüyor. Tahran yönetimi ülke geneline yayılan ve rejim karşıtı isyana dönüşen protestoları, "düşmanların komplosu" olarak karalıyor. Lübnan’daki Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, İsrail ile Lübnan arasındaki deniz sınırı anlaşmasına ilişkin, "Başından sonuna kadar müzakerelerle elde edilen netice Lübnan için büyük bir zaferdir." dedi.