Diyarbakır'da 4'ü öğrenci 5 kişinin ölümüne yol açan bombalı saldırıdan sonra çok yönlü soruşturma sürüyor. Birçok kesimin de kınadığı saldırıyı ise henüz üstlenen olmadı

Diyarbakır'da önceki gün meydana gelen bombalı saldırıdan sonra soruşturma sürerken olaya ilişkin tepkiler de devam ediyor. Olaya ilişkin açıklama yapan Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, Diyarbakır'daki bombalı saldırıyla ilgili 4 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Başsavcı Kavak yaptığı yazılı açıklamada, önceki gün Yenişehir semtinde yol kenarında park halinde bulunan 21 AS 194 plakalı kırmızı renkli araca yerleştirilen patlayıcının infilak etmesi sonucu 5 kişinin öldüğünü belirtti. Kavak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Meydana gelen patlama olayını gerçekleştiren şahısların tespiti ve yakalanmasına yönelik başlatılan çalışmalar neticesinde M.G, Z.K, S.K ve B.M. gözaltına alınmış olup, olayla ilgili olarak soruşturma ve incelemeler çok yönlü olarak yürütülmektedir." Bu arada Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne kaldırılan 8 yaralıdan 5'inin durumunun ağır olduğu bildirildi.

45 ÖRGÜTTEN ORTAK AÇIKLAMA
Patlamaya ilişkin tepkiler ise devam etti. Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, "kentin şiddet ve vahşet yöntemlerinin mağduru olduğunu" söyledi. Saldırının gerçekleştiği yerde, aralarında Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Sanayici İş Adamları Derneği, Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği, İnsan Hakları Diyarbakır Şubesi ve Diyarbakır Tabip Odası'nın bulunduğu 45 sivil toplum kuruluşu ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Tanrıkulu, Diyarbakır'ın bir kez daha sarsıldığını, bir kez daha acı bir tabloyla karşı karşıya kaldığını ve vahşet yaşadığını belirtti. Diyarbakır'ın sivil toplum kuruluşları olarak, şiddet yöntemlerine karşı olduklarını ifade eden Tanrıkulu, şöyle dedi: "Diyarbakır, şiddet ve vahşet yöntemlerinin mağduru oldu. Şiddet ve vahşete karşı olduğumuzu, bu vahşeti kabul etmediğimizi bir kez daha buradan ifade ediyoruz. 12 Eylül 2006'ta Diyarbakır'da on insanımızı benzer bir sal-dıra yitirdiğimizi unutmadık. Bu saldırının failleri bu güne kadar yakalanmış değil. Devlet bir an önce geçmiş saldırıların ve bu saldırının faillerini ortaya çıkarmalıdır. Bütün Diyarbakır'a ve Türkiye'ye geçmiş olsun."

Türkiye Barış Meclisi de "Diyarbakır kent merkezinde gerçekleşen patlama çok sayıda sivilin yaşamını yitirmesine sebep olmakla kalmamış aynı zamanda silahsız ve şiddetsiz çözüm arayışlarını da hedef almıştır. Kim tarafından ve hangi amaçla gerçekleştirilmiş olursa olsun söz konusu saldırının toplumda ki kalıcı barış umutlarına darbe vurduğu unutulmamalıdır" açıklaması geldi. TMMOB Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, "Ülkemizdeki gerilimleri tırmandıran terör eylemini nefretle kınıyoruz" dedi.

DEMİRTAŞ: DERİN PROVOKASYON
DTP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, "Hepimiz bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz, Bu saldırıda hedef olarak sivillerin de seçilmesini derin bir provokasyon olarak nitelendiriyorum. Bu ve benzeri saldırılar asla ama asla toplumsal barışımıza zarar vermeyecektir" dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, saldırıyı, insan yaşamına yöneltildiğini ve kabul edilemez bulduğunu belirterek, "Açık ve net bir dille ifade etmem gerekir ise; saldırıyı kınıyoruz ve bir daha gerçekleşmemesi için toplumun tüm dinamiklerinin bu saldırının arkasındandaki gerçek faillerin ortaya çıkarılması için çaba sarf etmesi gerektiğine inanıyorum" dedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyasının derin üzüntü duyduğunu belirterek, "Diyarbakır'da yaşanan vahşeti nefretle kınıyoruz" dedi.

* * *
Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Diyarbakır'da
BAŞBAKAN
Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'daki bombalı saldırının ülkedeki birlik, beraberlik ve dayanışmayı hedef alan, Güneydoğu'da yaşayan vatandaşlara yönelik bir hareket olduğunu vrgulayarak, "Terör örgütü hiçbir zaman Güneydoğu'da yaşayan vatandaşlarımızın temsilcisi olamaz. Kürt kökenli vatandaşlarımızın temsilcisi olmamıştır, olamayacaktır da..." dedi. "Bütün gücümüzle hiçbir taviz vermeden kararlılıkla bu işin üzerine gideceğiz" diyen Başbakan Erdoğan, bugün incelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır'da olacağını bildirdi. Erdoğan, Devlet Ko-nukevi'nde, "Tarih Bilincinde İşbirliğine Somut Adımlar Afganistan" adlı fotoğraf sergisinin açılışının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Diyarbakır'daki bombalı saldırıya ilişkin sorusu üzerine Erdoğan, kendilerine ulaşan belgeli ve delil-lendirilmiş bir şey olmadığını ve çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Bu arada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile birlikte AKP'nin bölge milletvekilleri de Diyarbakır'a gitti. Ayrıca DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ile Milletvekilleri Aysel Tuğluk, Gültan Kışanak, Bengi Yıldız, İbrahim Binici, Eşbaşkan vekilleri de Diyarbakır'a gitti.