Salgın  cezaevlerine girdi: Defalarca söylendi yeterli tedbir alınmadı

DİLAN ESEN

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün önceki gün yaptığı açıklamalarla yaklaşık 300 bin mahkûmun bulunduğu cezaevlerinde koronavirüs salgınına karşı yeterli önlemlerin alınmadığı ortaya çıktı. Çok sayıda ‘tedbir’ çağrısının dikkate alınmadığını gösteren tablo, 3 mahkûmun virüs nedeniyle yaşamını yitirmesiyle gözler önüne serildi.

Salgının ülkede yayılmaya başlamasının ardından cezaevlerinde mahkûmların risk altında olduğunu defalarca söylediklerini belirten İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü Av. İlhan Öngör değerlendirmelerde bulundu.

Yetkili kurumlara görüş ve izlenimlerini bildirdiklerine dikkat çeken Öngör, ‘’Ancak tüm bu gayret ve çabalarımıza karşın hükümet nezdinde hiçbir şekilde olumlu yanıt alamadık. Adalet Bakanlığı’nın açıkladığı sayının daha fazla olduğu kanaatindeyiz. Çünkü cezaevlerinde herhangi bir mahpusun koronavirüs olması, birçok mahpusun da bu durumdan etkilenmesi söz konusu’’ dedi.

AYNI YATAKTA UYUYORLAR

Mahkumların birbirinin ranzasında nöbetleşe uyuduğunu hatırlatan Öngör, şu ifadeleri kullandı: ‘’Cezaevinde hijyen malzemeleri olsa dahi bu ürünler ücretli, maddi durumu uygun olmayan mahpuslar maalesef bu ürünleri alamıyor. Vardiya usulü çalışan infaz koruma memurlarının günlük sağlık kontrollerinden geçip geçmediğini bilemiyoruz. Birçok cezaevinde aileler aracılığıyla aldığımız bilgilerde Sağlık Bakanlığının ve bilim kurulunun virüsten korunmaya yönelik önerdiği tedbirlerin hiçbirisinin uygulanmadığı belirtiliyor.’’

3 HÜKÜMLÜ YAŞAMINI YİTİRMİŞTİ

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül önceki gün yaptığı açıklamada, 5 açık ceza infaz kurumundaki 17 hükümlüye koronavirüs tanısı konduğunu, bunlardan 3'ünün hayatını kaybettiğini belirtmişti. Hastanelerde tedavileri devam eden 14 hükümlüden 13'ünün sağlık durumunun iyi olduğunu aktaran Gül, kronik rahatsızlığı bulunan 1 hükümlünün ise yoğun bakımda olduğunu söylemişti

NE YAPILMALI?

Cezaevlerinde alınması gereken önlemlerden bazısı şöyle:

►Devletin pozitif yükümlülük gereği mahpusların yaşam hakkını korumalı.

►Özellikle ağır hasta ve kronik hastalığı bulunanlar bir an önce tahliye edilmeli.

►Yeterli hijyen malzemesi ücretsiz olarak sağlanmalı.

►Koğuşların dezenfektesi düzenli olarak yapılmalı.

►Personel ve mahkumların tümüne koronavirüs testi yapılmalı.