BM’nin salgına odaklanılması için ateşkes çağrısına rağmen dört bir tarafta çatışmalar sürüyor. Afganistan’dan Sudan’a, Libya’dan Nijer’e birçok ülkedeki saldırılarda çok sayıda kişi öldü

Salgın da şiddeti durdurmadı

Birleşmiş Milletler’in (BM) tüm dünyayı tehdit eden salgınla mücadele için Libya, Suriye ve Yemen başta olmak üzere çatışmaların sürdüğü tüm bölgelerdeki taraflara yaptığı ateşkes çağrısı karşılık bulmuş değil. Afganistan’dan Sudan’a, Libya’dan Nijer’e çok sayıda ülkede dün de saldırılar gerçekleştirildi.

SUDAN’DA ARAP-HIRİSTİYAN KABİLELER ÇATIŞTI

Sudan’ın doğusunda Beni Amir ve Nuba kabileleri arasında çıkan çatışmada 3 kişi öldü, 79 kişi yaralandı. Kesele Valisi Mahmud Babekr iki kabile arasında bir süre önce başlayan olayların bastırıldığını ancak yeniden başladığını söyledi. Kızıldeniz kıyısındaki Port Sudan kenti sakini Müslüman Beni Amir ile Hristiyan- Animist Nuba kabileleri arasında uzun yıllardır anlaşmazlık yaşanıyor. Sudan’da Arap ve Afrika asıllı kabileler arasında onlarca yıldır süren anlaşmazlıklar, son yıllarda bireysel silahlanmanın artmasıyla kanlı çatışmalara dönüştü.

Batı Afrika ülkesi Nijer’in Mali sınırındaki köylerine düzenlenen silahlı saldırılarda en az 20 sivilin hayatını kaybettiği bildirildi. Yerel medyada çıkan haberlere göre Mali sınırında yer alan Tillaberi bölgesindeki 3 köye motosikletli kişilerce silahlı saldırı gerçekleştirildi. Saldırıları üstlenen olmadı ancak bölge büyük oranda Mağrib El Kaidesi’ne mensup grupların kontrolünde bulunuyor. Mali, Burkina Faso ve Benin ile komşu Tillaberi’de 2017’den bu yana olağanüstü hal uygulanıyor.

Afganistan’ın Lagman vilayetindeki askeri karakola düzenlenen silahlı saldırıda 6 asker hayatını kaybetti. Afganistan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Taliban militanlarının, Lagman’ın Alişing ilçesindeki askeri karakola düzenlediği silahlı saldırıda 6 askerin hayatını kaybettiği, 5 askerin yaralandığı belirtildi. Açıklamada, saldırının ardından çıkan çatışmada çok sayıda militanın da öldürüldüğü kaydedildi. Taliban’dan henüz saldırıyla ilgili açıklama yapılmadı.

LİBYA’DA ÇATIŞMALARA DEVAM

Libya’da Trablus merkezli yönetime bağlı birliklerin ülkenin doğusundaki Halife Hafter’e bağlı birliklere düzenlediği topçu atışlarında 20’ye yakın kişi yaşamını yitirdi. Trablus yönetimine bağlı Öfke Volkanı Operasyonu Basın Ofisinden yapılan açıklamada, Trablus’un güneyindeki El-Meşru mevkisinde Hafter güçlerine karşı devam eden operasyonlarda, 4 gözlem noktasının imha edildiği 18 milisin öldürüldüğü belirtildi. Trablus yönetimine bağlı birlikler ile Hafter’e bağlı birlikler arasında Trablus’un güneyinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor.