Koronavirüs nedeniyle ölümlerin sayısı 15 bini aşarken vaka sayısı da 350 bini geçti. Bazı ülkeler sokağa çıkma yasağı aldı. Birçok ülkede sosyal hayat tamamen durdu

Salgın durdurulamıyor

Koronavirüs salgını tüm dünyada etkisini göstermeye devam ediyor. Ülkeler tedbirlerini sıklaştırırken, virüs nedeniyle günlük yaşam birçok noktada durma noktasına geldi. Dünya genelinde koronavirüs vaka sayısı 350 bini aşarken ölümler de 15 bini geçti.

Worldometer internet sitesinin derlediği bilgilere göre yen tip koronavirüs nedeniyle en çok ölümün yaşandığı ülke olan İtalya’da yaşamını kaybedenlerin sayısı 5 bin 500’ü aştı. Bazı ülkelerde tamamen, bazılarında ise sınırlı sokağa çıkma yasakları getirildi. Virüsün yayılma hızı git gide artarken alınan önlemler de dünya genelinde buna bir çözüm oluşturamıyor. Almanya’da kadına şiddetin artması nedeniyle sığınma evlerinde yer kalmadı.

ŞİLİ’DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Şili hükümeti Covid-19 ile mücadele kapsamında gece 22.00 ile sabah 05.00 arası sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Şili Sağlık Bakanı Jaime Manalich, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kovid-19 sebebiyle 83 yaşındaki kadının öldüğünü duyurdu. Manalich, bunun virüs nedeniyle ülkedeki ilk ölüm olduğunu belirtti.

DÜKKÂNLAR KAPANDI

ABD’nin New York eyaletinde zorunlu olmayan tüm iş yerleri kapandı. New York Valisi Andrew Cuomo, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında eczane ve marketlerin dışındaki zorunlu olmayan bütün iş yerlerinin kapanması emrini vermişti. New York'lular market ve ilaç ihtiyaçları dışında evlerinde kalmak zorundalar. ABD genelinde ölenlerin sayısı da 470’i geçti.

İRAN’DA ARTIŞ SÜRÜYOR

İran'da yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1800’ü geçti. İran devlet televizyonunun haberine göre, Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, son 24 saatte Covid-19 nedeniyle ülke genelinde 127 kişinin daha yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Böylece toplam can kaybının 1812'ye çıktığını belirten Cihanpur, vaka sayısının da 1411 artarak 23 bin 49'a ulaştığı bilgisini verdi.

SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKTÜ

İspanya'da salgından dolayı hayatlarını kaybedenlerin sayısı önceki güne göre 426 artışla 2 bin 182'ye, vaka sayısı 4 bin 517 artışla 33 bin 89'a yükseldi. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre ülkede 3 bin 475 sağlık personelinde Covid-19 testinin pozitif çıktığı, bunun toplamın yüzde 12'sine denk geldiği bildirildi.

Madrid'de 600 sağlık çalışanına koronavirüs teşhisi konulurken, 1400 sağlıkçının da bu virüsün bulaştığı kişilerle direkt temas kurmaları nedeniyle önlem amacıyla evlerinde karantinaya alındıkları belirtildi.

SUUDİLER DE YASAK İLAN ETTİ

Suudi Arabistan, koronavirüsün yayılmasını engellemek için 21 günlük sokağa çıkma yasağı kararı aldı. Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz Al Suud, koronavirüs salgınının ülkesinde yayılmasını önlemek için 21 gün boyunca akşam 19b00 ile sabah 06.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı getirdi.

EN GENÇ HASTA ÖLDÜ

İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS) tarafından yapılan açıklamaya göre 18 yaşındaki koronavirüsle enfekte olan kişi yaşamını yitirdi. Hastanın başka rahatsızlıkları da bulunduğu belirtilirken, İngiltere’de virüs sebebiyle hayatını kaybeden en genç hasta olduğu vurgulandı.

İLK ÖLÜMLER GELİYOR

Dünyayı etkisine alan virüs nedeniyle bazı ülkelerde ilk kayıplar yaşandı. Gambiya ve Karadağ’da birer kişi hayatını kaybetti.

SURİYE’DE VAKA DOĞRULANDI

Suriye’de ise ilk kez koronavirüs vakası doğrulandı. Suriye Sağlık Bakanı Nizar Yazıcı, ülke dışından gelen bir vatandaşın tıbbı testlerin sonucunun pozitif çıktığını açıkladı.

Ayrıca İdlib kentinde de salgından etkilenenler olabileceği ancak burada testlerin yapılamadığı öğrenildi.

KADINA ŞİDDETTE ARTIŞ

Almanya'da koronavirüsü salgınının ardından kadına şiddette artış yaşandı. Kadın sığınma evlerinde yer kalmadığı açıklandı. Almanya Federal Kadın Danışma Merkezleri ve Kadın Acil Çağrıları Birliği, kadın sığınma evlerinde yer kalmadığı için kadınların yardım için polise yönlendirildiğini söyledi.

TÜRKİYELİ YOĞUNLUĞU

Belçika’nın Genk şehrinin eski Belediye Başkan Yardımcısı Ali Çağlar sosyal medyadaki paylaşımında Genk ve Hasselt şehirlerindeki hastanelerde yatan koronavirüs hastalarının neredeyse yarısının Türkiyeli olduğunu söyledi.

ÖNLENEMEYEN ARTIŞ

Salgın nedeniyle en çok ölünün bulunduğu İtalya’da yaşamını kaybedenlerin sayısı 5 bin 500’ü aştı. Ulusal Sağlık Enstitüsü (ISS) ise hayatını kaybedenlerin ortalama yaşının 78.5 olduğunu, en genç olanın 31 ve en yaşlı olanın 103 yaşında olduğunu aktardı.

MOSKOVA’DA SINIRLI YASAK

Rusya'da koronavirüs vaka sayısının artması üzerine Moskova'da 65 yaş ve üzeri olanlar ile kronik hastalığı bulunanların sokağa çıkmaları yasaklandı. Moskova Belediyesi yasağın 26 Mart'tan 14 Nisan'a kadar geçerli olduğunu duyurdu.

FİLİSTİN’DE AF KARARI

Filistin Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, yaptığı yazılı açıklamada, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın suç ve kabahat davalarından aldıkları cezanın yarısını tamamlamış mahkûmların tahliyesi için karar aldığını duyurdu. Ebu Rudeyne, af kararının tehlikeli suçları işleyen mahkumları kapsamadığını belirtti.