Cumhurbaşkanı Erdoğan “Salgın kontrol altına alındı” dese de veriler ve uzmanlar aksini söylüyor. Her gün 200-250 insan can verirken hekimler, “İktidar başarı hikâyesi peşinde ama biz hâlâ aşı yapamıyoruz” diyor.

Salgın kontrol altına alınmadı!

Buse ilkin YERLİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan salgının kontrol altına alındığını öne sürse de uzmanlar aynı fikirde değil. Erdoğan’ın turizm sezonu için bu açıklamayı yaptığını belirten Dr. Güray Kılıç ve Dr. Ergün Demir, “Gerçekler gizlenerek sorunlar çözülemez, salgın ile mücadele edilemez” dedi.
Dr. Kılıç ve Dr. Demir, yaptıkları yazılı açıklamada şunları kaydetti: “Her gün 200-250 kişi hayatını kaybederken AKP Genel Başkanı, salgının kontrol altına alındığını söylüyor. Sağlık Bakanı da ‘Aşı eli kulağında, geldi geliyor’ tekerlemesiyle kamuoyunda kaybettiği güveni yeniden tesis etmek için ‘O rakamlar bu hafta Uğur hocanın ağzından duyulsun istiyorum’ ifadesini kullanıyor. Bu ifadeyi kullanması, toplumda inandırıcılık ve güvenini kaybettiğinin itirafıdır.”

“Geldi gelecek dediğiniz Sputnik V aşısına ne oldu?” diye soran hekimler, AKP iktidarı ve Sağlık Bakanı Koca’nın bilimsel kurallarla, şeffaf ve katılımcı bir anlayışla salgını yönetmek yerine, on binlerce yurttaşın öldüğü pandemiden ‘başarı hikayesi’ çıkarmaya ve siyasi rant sağlamaya çalıştığını vurguladı.

HER ŞEY TURİZM İÇİN

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan’ın 6 Mayıs’ta bir televizyon kanalında yaptığı açıklamayı da hatırlatan hekimler, “Bakan Elvan, kapanma önlemlerinin salgını önlemek için değil, esas olarak turizm sektörü için alındığını itiraf etmişti. Kapanma süresince yeterli miktarda aşı temin edemeyen ve böylece yaygın ve etkili aşılama yapamayan AKP iktidarı ve onun Sağlık Bakanı, her gün 200- 250 vatandaşımızın hayatını kaybetmesinden sorumludur” dedi.

HÂLÂ AŞI YAPAMIYORUZ

İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi, Aile Hekimi Recep Koç da pandemiden başarı hikâyesi çıkarmaya çalışan siyasi iktidarın, hâlâ salgını değil algıyı yönettiğini vurguladı. BirGün’e konuşan Koç, aşıyla ilgili hükümet kanadından yapılan açıklamalara karşın halen hastalarına Sinovac birinci doz randevusu alamadığını belirtti.

Koç, şunları söyledi: “Aile Sağlığı Merkezleri’nde aşı randevu sistemini Sağlık Bakanlığı kontrol ediyor. Randevu sistemini açıyoruz, bir gün randevu aldırabiliyoruz, ertesi gün bir bakıyoruz, randevular kapatılmış. Ben pazartesi akşamı hastalarıma kendim randevu aldım ama salı günü alamadım. Perşembe ve cuma da randevular kapalı. ASM’ler kapalıyken hastanelerde yapılan aşı sayısına bakıyoruz, 200 bini geçmiyor. Tam kapanma denilen dönem de iyi değerlendirilmedi. Bizim acilen aşılamaya hız vermemiz, test sayısını artırmamız, riskli gruplara tarama yapmamız gerekiyor. Ama sürekli aynı hatalar tekrarlanıyor, böyle giderse yine vakalar artacak, yeni pikler yaşanacak.”

İNSANLAR DA BIKTI

‘Salgın kontrol altına alındı’ söyleminin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Koç, “İnsanlar da artık aç-kapa’dan bıktı, ciddiye almıyorlar. Toplumda boşvermişlik hali oluştu. Böyle salgın yönetimi olmaz. Bilim insanlarıyla birlikte kararların alınması gerekiyor. Bir Bilim Kurulu var ama ne yaptığı belli değil. Bilim Kurulu ne öneriyor, ne yapıyor bilmiyoruz, bilgi paylaşılmıyor, ne tutanak var ne rapor” ifadelerini kullandı.

10 DAKİKADA 50 RANDEVU

Yalnızca ASM’lerde değil, hastanelerde de aşı konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Balıkesir Edremit Devlet Hastanesi’nde yurttaşlar aşı olabilmek için saatlerce kuyrukta beklemek zorunda kaldı. Sağlık Bakanlığı Merkezi Hastane Randevu Sistemi’nin (MHRS) her 10 dakikada 50 kişinin aşı olacağı şekilde randevu sırası verdiği öğrenildi. Hastane bahçesi doldu taştı, sosyal mesafe kuralına uyulamadı. Yoğunluk nedeniyle aşı yapacak sağlık personeli de yetersiz kaldı.

***

60 milyon doz aşı için anlaşma

Türkiye’nin BioNTech aşısından 30 milyon dozu opsiyonlu olmak üzere toplam 90 milyon doz daha satın almak için Pfizer firmasıyla anlaştığı açıklandı. Pfizer ve BioNTech’ten yapılan açıklamada, daha önce yapılan anlaşmayla kararlaştırılan 30 milyon dozun üzerine, Türkiye’ye 30 milyon dozu opsiyonlu olmak üzere 90 milyon doz ilave aşı tedarik edileceği belirtildi. Açıklamada, toplamda 120 milyon doz aşının, 2021’de dağıtılmasının beklendiği kaydedildi.