Sağlık Bakanlığı’nın, sağlık meslek örgütlerinin ‘tükeniyoruz’ uyarılarına kulak kapatan tutumu sonucu, çok sayıda sağlık çalışanı emeklilik ya da istifa noktasına geldi.

Salgın sağlık emekçilerini tüketiyor: Artan hekim istifasına Sağlık Bakanlığı sessiz

İsmail ARI

Haziran ayında ‘normalleşme’ sürecine geçilmesiyle birlikte ülke genelinde koronavirüs vaka sayısı arttı. Vakaların artması, sağlık çalışanlarının iş yükünü de beraberinde getirdi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Sekreteri Pınar İçel, birçok kentte görev yapan sağlık çalışanlarının emeklilik ya da istifa başvurusunda bulunduğuna dikkat çekti.

salgin-saglik-emekcilerini-tuketiyor-artan-hekim-istifasina-saglik-bakanligi-sessiz-771750-1.Yılmaz, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Batman’da, Alanya’da, Diyarbakır’da ve birçok yerdeki hastanelerde çalışan arkadaşlarımız Covid-19 salgınına karşı önlem alınmadığı ve sağlık çalışanlarını koruyucu düzenlemeler yapılmadığı için istifa etti. Yine birçok ilde emekli maaşlarının çok düşük olmasına rağmen yoğun bir emeklilik başvurusu var. Sağlık Bakanlığı’na istifa eden veya emeklilik talebinde bulunan sağlık çalışanlarına yönelik rakamları açıklaması için çağrı yapıyoruz” diye konuştu.

MESLEĞİ BIRAKMAYA İTİLDİLER

İstifaların ve emeklilik taleplerinin en fazla göğüs hastalıkları ve enfeksiyon hastalıkları gibi Covid-19’la mücadelede en önde yer alan sağlık emekçilerinden geldiğinin altını çizen Yılmaz, şunları söyledi: “İstifaların ve emeklilik taleplerinin bir diğer temel nedeni ise anlaşılmamak ve değer verilmediğini görmek. Bunların hepsi yaşanıyor ve bütün bu nedenler de istifaları beraberinde getiriyor. Covid servislerinde yoğun bir çalışma temposu var ve buna karşı da özel bir önlem yok. Kolay değil, altı aydan beri sağlık emekçileri pandemi ile ön safta mücadele ediyor. Bu mücadelede de birçok arkadaşımız hastalandı veya yaşamını yitirdi. Ayrıca bu durum meslekte yabancılaşmaya ve tükenmeye neden oluyor. Bu da erken emekliliklere ve hatta mesleği bırakmaya itiyor.”

UZMANLAR İSTİFA EDİYOR

salgin-saglik-emekcilerini-tuketiyor-artan-hekim-istifasina-saglik-bakanligi-sessiz-771751-1.“Sağlık emekçileri yorgunluktan ve sorumsuzluklara duydukları öfkeden bitap düşmüş durumdalar. Tükeniyorlar ve yaptıklarının anlamsızlaştığını düşünüyorlar” diyen SES Genel Sekreteri Pınar İçel ise şöyle konuştu:

“Devletin, sağlıkçılarının sağlıklarını da emeklerini de korumadığı bir ortamda yaptığı tek şey istifaları yasaklamak olmuştu. Bakanlık, ‘Ben sorumluluğumu yerine getirmiyorum ama sen ölümüne çalışmaya mecbursun’ demişti. Bunca aylık mücadeleden sonra tükenmiş, mutsuz, geleceğe dair umutsuz sağlık çalışanları artık tek geçerli yolun istifa olduğunu düşünüyor maalesef. Özellikle göğüs hastalıkları uzmanları ya istifa ediyorlar ya da emeklilik dilekçesi vermiş durumdalar. Ankara’da aynı hastanede bir hekim emekliliğini dört hekim de istifa dilekçelerini vermiş durumda.”