Salgın şiddeti durdurmadı


HABER MERKEZİ

Umut Vakfı’nın 2020 yılına ait silahlı şiddetle ilgili hazırladığı rapora göre, yıl içinde 2 bin 40 kişinin öldüğü belirtildi.

Umut Vakfı “Türkiye’de silahlı şiddet haritası” başlığıyla hazırladığı 2020 yılı raporunun sonuçlarını açıkladı. Koronavirüs salgınının bile şiddeti durduramadığının vurgulandığı raporda, silahlı şiddetin bir önceki yılı aratmadığına dikkat çekildi. Rapora göre; yıl içinde yaşanan 3 bin 682 silahlı şiddetin yüzde 85’i ateşli silahlarla işlendi. Bu olaylarda 2 bin 40 kişi öldü, 3 bin 688 kişi de yaralandı.


Silahlı olayların 3 bin 128’inde ateşli silahlar, 554’ünde ise kesici ve delici aletlerin kullanıldığına yer verilen raporda, “Yani cinayetlerin yüzde 85’i ateşli silahlarla işlendi. 2020 yılında, dünya genelini sarsan virüs nedeniyle yılın önemli bir bölümünü evlerde geçirdiğimiz için silahlı şiddet azalır, diye düşündük. Ancak her şeye rağmen bu çalışmamızı aksatmadık. Ve günü gününe yerel ve ulusal medyada yaptığımız taramanın sonuçları; 2020’de de şiddetin azalması şöyle dursun, 3 bin 623 olayın gerçekleştiği 2019’a göre geçen yıl 59 olayın daha fazla yaşandığını ortaya koydu. Ki; sizler de tanık oldunuz sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde sokaklarda yaşanan olaylara” denildi.

YETKİLİLERE ÇAĞRI

“Silaha karşı çıkmak şiddeti önler” denilen raporda yetkililere seslenilerek, şunlar dile getirildi: “Bireysel silahlanmayı önleyin. Bireysel silahlanmayı önleyici yasal düzenlemeler yapın. Cezasızlığın önüne geçin. Şehir eşkıyalarının düğün, asker eğlencesi ve kutlamalarda silah kullanılmasını önleyin. Bu şehir eşkıyalarının eylemleri sonucu insan öldürüp, yaraladıktan hemen sonra salıverilmesinin, elini kolunu sallayarak dolaşmasının, mağdurların daha da mağdur olmasının önüne geçin. Adalet ve hukuku üstün kılın… Her bireyin evde, okulda, trafikte, kısacası tüm yaşam alanlarında ‘huzur ve güven’ için de yaşamasını sağlayın.”