Yunanistan üzerinden Avrupa’ya geçme umuduyla Edirne’de bekleyen sığınmacılar yaşam mücadelesi veriyor. Edirne Valiliği sığınmacıların her türlü ihtiyacının karşılandığını belirtirken sığınmacılar, hastanede doğum yapan bir kadının ertesi gün tekrar bölgeye getirildiğini aktarıyor

Salgın tehdidine karşın umut bekleyişi sürüyor: ‘Doğumdan bir gün  sonra geri getirdiler’

MEHMET EMİN KURNAZ

Avrupa’ya geçme umuduyla Edirne’deki Yunanistan sınırında bulunan sığınmacıların bekleyişi 27. günü geride bıraktı. İnsani olmayan koşullarda salgın tehlikesiyle de karşı karşıya kalan sığınmacılar, Edirne Valiliği’nin her türlü gıda ve sağlık ihtiyaçlarının giderildiği yönündeki açıklamalarının aksine yiyecek ve temizlik ihtiyaçlarının yetersizliğinden yakınıyor. Sığınmacılar, ısınma, beslenme ve hijyen soruyla mücadele ederken Edirne halkı ise acil çözüm bulunmasını istiyor.

BirGün’e konuşan İranlı kadın sığınmacı R. B. “Burada yeni doğum yapan üç kişi var. Bir tanesi hastaneye kaldırıldı ambulansla orada doğum yaptı, ertesi gün buraya getirdiler” ifadelerini kullandı.

GELDİĞİMİZDEN BU YANA DUŞ ALAMADIK

R.B. Yaşadıklarını şöyle anlattı: “Burada peçete, battaniye, ısıtıcı gibi ihtiyaçlarımız var. Yemek sıraları oluyor, erkekler sıraya giriyor ama verdikleri yemek çok az. Yeterli çadır olmadığı için naylonlardan sardığımız çadırımsı yerlerde barınıyoruz. Yemekler çok yetersiz, çok zaman yarı aç dolaşıyoruz. Dışarıdan asla bir şey aldıramıyoruz. Dışarı ile irtibat kurmamız yasak. Tuvaletler çok kötü, iki/üç günde bir temizlik yapılıyor temizlik sonrası daha bir saat geçmeden yoğunluk nedeniyle tuvaletler tekrar eski haline dönüyor. Banyo ve duş imkanımız hiç yok. Buraya geldiğimizden beri duş alamadık.

Hastalananlar için burada doktor ve hemşire var, genelde çocuklar için şurup veriyorlar. Daha çok hastalananları hastaneye götürüyorlar. Gitmek isteyenlere her türlü yardımlar yapılıyor. Ücretsiz otobüslerle İstanbul’a kadar götürüyorlar. Harçlık da veriyorlarmış bazen. Sonumuz ne olacak biz de bilmiyoruz, bir umut bekliyoruz buralarda.”Bölgedeki sorunları konuştuğumuz Edirne Kent Konseyi Mülteci Hakları ve Sorunları Çalışma Grubu’ndan Tarık Kenan Parlak, “Günlerdir burada bekleyen mültecilere ilişkin aklımda tek soru var, burada hala neden bekliyorlar? Bir umut Avrupa’ya geçme hayaliyle gelen yüzlerce insan zorlu koşullarda burada bekliyor. Bir tarafta virüs salgını öte yandan çadırlarda yaşamaya çalışan insanlar var” ifadelerini kullandı.

BEKLEMELERİNİN NEDENİ ALMANYA İDDİASI

“İlaçları karşılanmıyor, üstelik iki tane de yeni doğan bebek var” diyen Parlak sözlerini şöyle sürdürdü: “Hastaneye götürmüşler orada doğumun ardından bir gün sonra buraya geri getirmişler. Valiliğe bağlı Göç İdaresi burada geri gitmeleri için yol masrafı olarak 150 TL veriyor. Ama dönmeyenler burada bekleyişini sürdürüyor. Almanya’nın 150 bin mülteci çocuğu kabul edeceği yönünde iddialar dolaştı. Burada konuştuğumuz insanlar ‘eğer alım olursa öncelikle sınırdaki tampon bölgede yaşayanları alırlar’ düşüncesi ile burada bekleyişlerini sürdürdüklerini belirtiyor. Artık bu soruna acil bir çözüm bulunmalı.”