Salgın yalnızca yöneticileri etkiliyor!

Mustafa BİLDİRCİN

Ekipleşme iddialarının odağındaki Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ilginç bir karara imza attı. Kişisel menfaatlerin önüne geçilmesi amacıyla gerçekleştirilen zorunlu rotasyon uygulamasını Covid-19 bahanesiyle erteleyen idare, kendi isteğiyle yer değiştirmek isteyenler için yer değiştirme sürecini başlattı.

SGK, pandemiyi gerekçe göstererek zorunlu rotasyona ilişkin 2021 yılına özel erteleme kararı aldı. BirGün’ün gündeme getirdiği erteleme kararında, ‘kurum içindeki ekipleşmenin’ etkili olduğu öne sürüldü. İstanbul’da vekil olarak görevli müdürlerin de erteleme kararında etkisinin olduğu belirtilirken İstanbul’a atanması beklenen bazı merkez müdürlerinin aranarak, “Buraya gelme, burada rahat edemezsin” denildiği iddia edildi. SGK bünyesinde görevli bazı denetmen ve merkez müdürlerinin ekipleştiği iddiasının yanı sıra bazı ekiplerin siyasi nüfuz sahipleri üzerinden merkez müdürlerindeki rotasyon uygulamasının kaldırılmasına yönelik çalışmalar yürüttüğü de savunuldu. Kuruma ilişkin dikkat çeken bir başka iddia ise İstanbul’da görevli bir merkez müdürünün, yerinin değişmemesi için eşini tanıdık bir işverenin yanında çalışıyormuş gibi yasaya aykırı olarak sigortalı gösterdiği oldu.

ÇELİŞKİLİ KARARLAR

Kurum içinde tartışmalar devam ederken SGK, 31 Mayıs’ta, “2021 Yılı İller Arası Nakil Dönemi Duyurusu” yaptı. Müdür ve müdür yardımcısı kadrolarına yönelik zorunlu olmasına karşın salgın gerekçesiyle zorunlu rotasyon uygulamasını erteleyen idarenin, zorunlu yer değiştirme kapsamında olmayan ve kendi isteğiyle yer değiştirmek isteyenler için süreci başlatması dikkat çekti.

***

Soruşturma başlattınız mı?

CHP Milletvekili Murat Bakan, “Covid-19 sadece yöneticileri mi etkiliyor?” diye sorarak SGK’nin kararındaki çelişkiye dikkati çekti. Kararın, kadrolaşma ve ekipleşme iddialarını doğruladığını belirten Bakan, konuyu TBMM gündemine taşıyarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanıtlaması istemiyle şunları sordu:

Covid-19 gerekçe gösterilerek Sosyal Güvenlik İl Müdür Yardımcısı, Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü ve Sosyal Güvenlik Merkezi Müdür Yardımcısı kadrolarında görev yapan personellerin zorunlu rotasyonu ertelenirken zorunlu yer değiştirme kapsamında olmayan ve kendi isteğiyle yer değiştirmek isteyenler için yer değişikliği sürecinin başlatılmasını nasıl açıklıyorsunuz?

Konuyla ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa akıbeti nedir? Başlatılmadıysa gerekçesi nedir?