Bu ayın yalnızca ilk 11 gününde her gün ortalama 210, her saat 9 kişi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Buna rağmen günlük aşılama sayısı artacağına düşüyor. Hükümet, ölümleri durdurmak için adım atmıyor.

Salgında her saat 9 can gidiyor!

Anıl Varlı

Koronavirüs salgını yönetilemiyor; her gün 200’ün üzerinde insan, aşısı olan bir hastalıktan ötürü yaşamını yitiriyor. Bu ayın yalnızca ilk 11 gününde 2 bin 314 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Buna göre 1 Ekim’den beri her gün ortalama 210, her saat ortalama 9 kişi can verdi. Ancak siyasi iktidar bu ölümleri durdurmak için hiçbir adım atmıyor.

Toplum ise bu ölümleri neredeyse kanıksamış durumda.

TABLO ÇOK VAHİM

Türkiye, tam 582 gündür salgınla mücadele ediyor. Bu süreçte Sağlık Bakanlığı’nın her gün açıkladığı vefat sayılarının gerçeği yansıtmadığı, aslında çok daha fazla insanın yaşamını yitirdiği sıklıkla dile getirildi. Öte yandan bu veriler doğru kabul edildiğinde bile ortaya çok vahim bir tablo çıkıyor. Buna göre;

•Salgınla geçen 580 günde (11 Ekim itibarıyla) 66 bin 368 kişi yaşamını yitirdi. Her gün ortalama 114, her saat ortalama 5 can kaybı meydana geldi.

•Normalleşmenin başladığı ve neredeyse tüm önlemlerin kaldırıldığı 1 Temmuz’dan beri yaşamını yitiren kişilerin sayısı 16 bin 636. Buna göre, 1 Temmuz’dan bu yana her gün ortalama 161, her saat yaklaşık 7 kişi hayatını kaybetti.

•Temmuz ayında her gün ortalama 52 kişi, her saat ortalama 2 kişi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirmişti. Devam eden aylarda, önlemlerin kaldırılmasının da etkisiyle can kayıpları giderek arttı. Ağustos ayı boyunca her gün 173, her saat 7 kişi can verdi. Eylülde ise her gün 245, her saat 10 kişi öldü.

•Bu kötü gidişat, içinde bulunduğumuz ekim ayında da sürüyor. Bu ayın yalnızca ilk 11 gününde, günde ortalama 210, saatte yaklaşık 9 ölüm meydana geldi. Geçen yılın aynı döneminde (Ekim 2020’nin ilk 11 günü) ise günde ortalama 58, saatte 2-3 can kaybı yaşanıyordu. Bu veriye göre, günlük ölüm sayısı bir yılda 3,6 kat arttı.

‘EK ÖNLEM ALMA ZAMANI’

Can kayıplarını durdurmanın yolu aşıdan geçiyor; ancak ülkede günlük aşılama sayıları yükseleceğine düşüyor. Türkiye’de nüfusun yalnızca yüzde 55,5’i en az iki doz aşı olmuş durumda. Sinovac aşısı olan ve üçüncü dozu yaptırmayanların da bu orana dâhil olduğu düşünüldüğünde, tam aşılı oranının daha da düşük olduğu görülüyor. Uzmanlar ise toplumsal bağışıklık için tam aşılı oranının yüzde 80 olması gerektiğini vurguluyor.
Öte yandan bazı uzmanlar, toplumsal bağışıklık için artık trenin kaçtığı görüşünde. Örneğin Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, sosyal medyadan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Aşı ile korunan kişi sayısı, yani toplumsal bağışıklık artmıyor, her gün giderek azalıyor. Birinci doz sayısı 100 binin altında. Önce inaktif aşıyla aşılanıp, şimdi bağışıklığını kaybedenlerin günlük sayısı daha fazla. Yüzde 80 aşıyla korunan hedefinden giderek uzaklaşıyoruz.”

Prof. Dr. Ceyhan, “Aşı kararsızlığı bu kadar fazla, aşı karşıtları da yalanlarıyla toplumu bu denli rahat zehirlerken, toplumsal bağışıklığın mümkün olmadığını görüp, devletin ek önlemler alma zamanı geldi” dedi.

salginda-her-saat-9-can-gidiyor-931569-1.

***

Türkiye vaka sayısında dünya 6’ncısı

Türkiye, vaka sayılarında dünya rekoruna koşuyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, salgın sürecinde ülkede toplam 7 milyon 475 bin 115 vaka tespit edildi. Böylece Türkiye, dünyada vaka sayısı en fazla olan 6’ncı ülke oldu. İlk beş ülke ve bu ülkelerin vaka sayıları ise şöyle: ABD-45,3 milyon, Hindistan-33,9 milyon, Brezilya-21,5 milyon, İngiltere-8,1 milyon, Rusya-7,8 milyon.