Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre,  24 Ocak’ta 5 bin 200’lere kadar günlük vaka sayısı  artmaya devam ediyor. Günlük vaka sayısı 8 binleri  aşarken günlük test oranı da hızla düşerek 130 binlere  kadar geriledi. TTB 2. Başkanı Ökten, “Daha fazla test yapılsa vaka sayısı daha yüksek çıkar” dedi.

Salgında yeni dalga ve pikler bekleniyor: Vaka sayısı artarken test sayısı düşüyor!

İsmail ARI

Son haftalarda AKP kongrelerindeki kalabalıklar ile meydan ve sahillerdeki yoğunluk görüntüleri dikkatleri çekerken uzmanlar koronavirüs salgınında yeni bir dalganın geleceğini belirtiyor. Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı günlük Covid-19 tablolarında ise 24 Ocak’ta 5 bin 200’lere kadar düşen günlük vaka sayısının son günlerde 8 bini geçtiği ve buna rağmen günlük test sayısında da büyük oranda düşüş olduğu görüldü.

BirGün’e konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten de günlük test sayısındaki düşeşe dikkat çekti. Doç. Dr. Ökten, “Vaka sayıları artıyor ve bu artışla beraber dünya genelinde yine vaka sayısında 10’uncu sıraya geldik. Ağır hasta sayımız da dünya ortalamasının dört katı. Günlük ölüm sayılarımız hala 100’ün üzerinde. Günlük test sayısı 200 binlerden 130 binlere kadar düşmüş durumda. Yine günde 200 binin üzerinde test yapılsa günlük vaka sayısı yüksek çıkar” diye konuştu.

VAKA ARTIŞININ NEDENLERİ

Vaka sayısındaki artışın nedenlerine ilişkin de konuşan Ökten, “Mutasyona uğrayan virüs sayısında artış var ve bu virüsün bulaşıcılık oranı daha fazla. Aşı geldiği için her şey bitti gibi bir hava oluştu ve bu da tedbirlerin azalmasına neden oldu. Aşı tek başına pandemiyi ortadan kaldıran bir şey değil ve zaten aşılama hızı da çok düşük. Bu aşılama hızıyla bizim toplumun büyük bir kesimini aşılamamız iki, üç yılı bulacak. Aşılama oranı düştükçe virüsün mutasyona uğrama ve mutasyona uğrayan virüsün bulaşma oranı da artacak” dedi.

salginda-yeni-dalga-ve-pikler-bekleniyor-vaka-sayisi-artarken-test-sayisi-dusuyor-841024-1.

KONGRELER BULAŞICILIĞI ARTIRDI

“İktidar, kongreler düzenliyor ama onun haricinde hiçbir etkinlik ve eyleme de izin vermiyor” diyen Ökten sözlerini şöyle tamamladı: “İktidar pandemiyi de anti demokratik uygulamalarla kendine uygun hale getiriyor. Bu kongrelerde maske, mesafe ve hijyene dikkat edilmiyor. Kongrelere katılanlar arasında da ciddi oranda Covid-19’a yakalanma var. O nedenle kongreler bulaşıcılık oranını artırıyor. Bu ay ve Mart ayında salgında yeni bir dalga ve pikler olabilir. Bunun için tedbir alınması lazım. Umarım Kasım ve Aralık ayındaki gibi ağır bir tablo ile karşı karşıya kalmayız. Çok hızlı bir şekilde toplumun en az yüzde 60’ı veya 70’i toplumsal bağışıklık için aşılanmalı.”

TAM KAPANMA ŞART

TTB Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sinan Adıyaman ise “En az 14 günlük tam kapanma şart” diyerek şu ifadeleri kullandı: “Böyle giderse mutasyona uğrayan virüslerin etkisiyle beraber vaka sayısı daha da artacak. Filyasyon ekiplerinden ve tabip odalarımızdan aldığımız bilgiler vaka sayısının birçok ilde arttığı yönünde. Türkiye’nin bir an önce en az iki haftalık bir tam kapanmaya ihtiyacı var.”