Google Play Store
App Store

Dünya ekonomisinin yarısından çoğuna sahip G7 ülkeleri, Londra’da buluştu. Uluslararası sendikalar zirveye, “Tüm dünya güvende olana kadar kimse güvende değil, patentleri kaldırın” çağrısı yaptı.

Salgını bitirmenin tek yolu eşitlik: Patenti kaldırın

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) ve İngiliz İşçi Sendikaları Kongresi (TUC), Group of Seven (G7) ülkelerine aşıdaki patentlerin kaldırılması için adım atmaları çağrısında bulundu.

Dünyanın en büyük yedi ekonomisinin oluşturduğu G7 ülkelerinin dışişleri bakanları, koronavirüs salgını başlangıcından bu yana ilk kez yüz yüze toplandı. İngiltere’nin başkenti Londra’da gerçekleşecektirilen iki günlük zirve bugün sona eriyor.

İngiltere, G7 üyeleri Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve ABD’nin yanı sıra görüşmelere Avustralya, Hindistan, Güney Afrika ve Güney Kore dışişleri bakanları ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Dönem Başkanlığı’nı yürüten Brunei Sultanlığı misafir olarak davet etti.


AŞI MİLLİYETÇİLİĞİNİ GERİDE BIRAKIN

G7 zirvesi öncesi TUC, ITUC, ETUC adlı sendikalar, G7 ülkelerinde faaliyet gösteren sendikalarla birlikte hükümetlere ve İngiltere Ticaret Bakanı Liz Truss’a yazdıkları ortak mektupta, Hindistan ve Güney Küre’deki diğer ülkelerin nüfuslarını aşılamasına yardımcı olmak için acil harekete geçmeleri gerektiğini belirtti. TUC Genel Sekreteri Frances O’Grady, Hindistan’da yaşanan insani krizin ortasında “aşı milliyetçiliğinin sırası değil” ifadelerini kullandı.

G7’nin dönüşümlü başkanlığını bu yıl İngiltere yürüttüğü için TUC, Başbakan Boris Johnson’ın, ülkeleri bu feragatnameyi desteklemeye teşvik etmek adına nüfuzunu kullanabilecek, uygun bir konumda olduğunu belirtti.

TUC Genel Sekreteri Frances O’Grady, küresel nüfusu eşit bir şekilde aşılamanın “ortak bir sorun” olduğunu, çünkü tüm dünya güvende olana kadar bu hastalığa karşı kimsenin güvende olmayacağının altını çizdi.

KÜRESEL EŞİTSİZLİK DERİNLEŞİYOR

Sendikaların ortak çağrısında, Güney Küre ülkelerinin, Kuzey Küre ülkelerinin temin edebildiği aşı sayısının yalnızca bir kısmına erişebildiğinin altı çizildi, mektupta “Bunun nedeni, tedariğin sağlanamaması ve patentli aşıların satışındaki yüksek maliyettir” denildi. Sendikalar, salgının Güney Küre’de yaşayan insanların geçim kaynakları ve sağlığı üzerinde büyük bir tahribat yarattığını vurgulayarak, “küresel eşitsizlik derinleşiyor” dedi.

Hindistan, Güney Afrika ve Çin dahil olmak üzere 100’den fazla ülke Covid-19 aşısının patentlerinden feragat edilmesi çağrısında bulunuyor, Güney Amerika’nın çoğu ve Afrika’nın tamamı tarafından da desteklenen öneri G7, Avrupa Birliği ve Avustralya tarafından kabul edilmiyor.

RUSYA VE ÇİN’E KARŞI HIZLI YANIT ÇABASI

İngiltere’nin güneybatısındaki Cornwall kasabasında 11-13 Haziran tarihlerinde G7 Devlet Başkanları Zirvesi’ne hazırlık olarak da görülen toplantıda iklim krizi, İran’la nükleer müzakereler, Suriye’de devam eden savaş, Myanmar’daki askeri darbe, Covid-19 salgını, Rusya ve Çin konularının görüşülmesi bekleniyor. Toplantı öncesi ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Downing Street’te basın toplantısı düzenledi. İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, G7 ülkelerinin “Rus propaganda ve dezenformasyonuna karşı hızlı yanıt verecek bir mekanizma teklifini” değerlendireceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise Rusya’nın eylemlerine odaklanıldığını söyledi ve “Durumu tırmandırmak istemiyoruz” dedi.