Okullara ayrılan ödenek yetersiz kalınca, Covid-19 ile mücadelenin ekonomik yükü de velilere bırakıldı. Çok sayıda okul idaresi, velilerden 100 TL talep etti

Salgının ekonomik yükü velilerin sırtına yükleniyor

Mustafa BİLDİRCİN

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okulları salgına karşı hazırlamak için yeterli kaynak ayırmayınca ihtiyaçlar velilerin cebinden karşılanmak isteniyor. Çok sayıda okul, dezenfektan ve “ihtiyaç halinde öğrencilere verilecek maske” için velilerden para talep etti. İstanbul’da bir ortaokul, “ihtiyaçların karşılanması” amacıyla tüm velilerin okul aile birliği hesabına 100 TL yatırmasını istedi. Okulların içinde bulunduğu mali güçlük, okul yönetimlerince velilere gönderilen yazılar ile bir kez daha gözler önüne serildi. Çok sayıda okul idaresi, yıl içinde yapılacak deneme sınavları, fotokopiler ve dezenfektan ile maske ihtiyacının karşılanması için velilere el açtı.


DESTEK SADECE İMAM HATİPLERE

Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Çayan Çalık, “Yıllardır okulların ihtiyacının velilerin harcamalarıyla karşılandığını ifade ediyor ve üyelerimizle beraber bu konuda mücadelemizi sürdürüyoruz” diyerek sorunun yeni olmadığına işaret etti. MEB’in, “Sadece imam hatip okullarının ihtiyacını karşılayan bir kuruma” dönüştüğünü savunan Çalık, “Kayıt parası, ‘Bağış’ adı altında zorunlu eğitim kapsamında olan öğrenci velilerinden talep edilmektedir. Bugün Ümraniye İstiklal Şehit Lokman Oktay Ortaokulu’nda karşılaştığımız tablo, meselenin sadece bir boyutudur. Okullar, kağıt, mürekkep ihtiyacını dahi karşılayamamaktadır” ifadelerini kullandı.

Yüz yüze eğitim için okulların gerçek anlamda hazır olmadığını vurgulayan Çalık, şunları kaydetti: “Okullar fiilen yaşanan vaka sayılarındaki artış nedeniyle sınıfları karantinaya almakta, uzaktan eğitime geçmektedir. MEB bu sayıları bilmektedir. Okuldaki ders saatleri, ders süreleri, derslikteki öğrenci sayısının azaltılması, derslik sayılarının artırılması ve eğitim emekçisi ile yardımcı personel ataması sağlanmalıdır. Bu çerçevede Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şube olarak üyelerimiz ve üye olmayan eğitim emekçileri için ‘Salgın Tedbirleri Talep Dilekçesi’ hazırladık.”

SALGINLA BAŞ BAŞA BIRAKILDIK

Öğrenci Veli Derneği Başkanı Ömer Yılmaz ise kamusal eğitim için yeterli bütçe ayrılmadığını dile getirdi. Okulların gerekli önlemler alınmadan açıldığının altını çizen Yılmaz, “Hijyen, maske, havalandırma, fiziki mesafe tüm sorunlar artarak devam ediyor. Her gün yeni karantina, vaka haberleri ile karşı karşıya kalıyoruz. Çocuklarımız ve öğretmenler salgınla baş başa bırakıldı. Kamu kaynakları ve bütçe halka aittir, kamusal eğitim için kullanılmalıdır. Velilerden hiçbir isim adı altında ücret talep edilemez” diye konuştu.