Sağlık çalışanları, Artvin'de basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı okuyan Dr. Altan Yanarsoy, "Covid-19 salgın sürecinin bilimsel yöntem, şeffaf veri ve ilgili tüm kesimlerin katılımı ile etkin ve koordineli bir anlayışla yönetilmesini istiyoruz" dedi. Yanarsoy, salgın sürecinin yönetiliş biçiminin yetersiz ve kaygı verici bulduklarını vurguladı.

"Salgının yönetilme biçimi yetersiz ve kaygı verici"

DİLAN ŞAHİNBAŞ

Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) çağrısıyla Türkiye genelinde eş zamanlı olarak yapılan basın açıklamasını Rize Artvin Türk Tabipleri Birliği hekimleri ve sağlık çalışanları adına Artvin Devlet Hastanesi İç Hastalıklar doktoru Altan Yanarsoy okudu. Yanarsoy, suçu yurttaşa, yükü ise hekimlere ve sağlık çalışanlarına yıkanlara tarihsel sorumluluklarını yılmadan her gün hatırlatmaya devam edeceklerini ifade etti.

Covid-19 sebebiyle her gün 50 yurttaşın hayatını kaybettiğini belirten Yanarsoy, “Covid-19 salgın sürecinin bilimsel yöntem, şeffaf veri ve ilgili tüm kesimlerin katılımı ile etkin ve koordineli bir anlayışla yönetilmesini istiyoruz. Covid-19 salgın sürecinin bugüne kadarki yönetiliş biçimini yetersiz ve kaygı verici buluyoruz” dedi.

"İŞBİRLİĞİ VE KOORDİNASYON ŞART"

Ülkeyi yöneten yetkili kişi ve kurumlardan salgın tedbirlerinin, bütçesinin, koordinasyonunun ve planlamasının konusunda acil, kapsayıcı ve inandırıcı program açıklamalarını beklediklerini kaydeden Yanarsoy, ülkenin en önemli ve gerçek gündeminin Covid-19 salgını olduğunun kabul edilmesini ve ülkeyi yönetenlerin başta olmak üzere tüm kişi ve kurumların bu gerçekliğe uygun tutum almasını istediklerini vurguladı.

Yanarsoy, “Bütün partilerin TBMM’nin açılması beklenmeden Covid-19 salgını konusunda işbirliği ve koordinasyon sağlamak üzere bir araya gelmeleri için çağrı yapıyoruz. TTB olarak uzmanlık dernekleri ile birlikte Covid izleme heyetimizin birikimini ve önerilerimizi paylaşabileceğimiz bir zeminin oluşmasını istiyoruz” dedi ve Covid-19 işbirliği ve ortak çalışma meclisi oluşturulmasını Sağlık Bakanlığı’ndan talep ettiklerini dile getirdi.

"HİÇBİR SALGIN BİREYSEL ÇABAYLA ÖNLENEMEZ"

Yurttaşların bireysel çabalarıyla hiçbir salgının önlenemeyeceğini vurgulayan Yanarsoy, bireysel tedbirlerin merkezi ve kapsamlı bir irade ve güven verici kararlarla birlikte uygulandığında anlamlı olacağını aktardı. Dr. Yanarsoy, bu nedenden dolayı Sağlık Bakanlığı’nın il Hıfzıssıhha kurullarını işlevli kılması gerektiğini ve başta Belediyeler ve kent konseyleri olmak üzere kitle toplum örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının da sürece katılması gerektiğini ifade etti.

Hekimler ve bütün sağlık çalışanlarının ölüm-kalım savaşına dönüşen Covid-19 mücadelesinde yalnız bırakılmayacaklarını söyleyen Yanarsoy, hastalanan ve vefat eden sağlık emekçilerinin “meslek hastalığı” tanımını kabul edecek Sağlık Bakanlığı ve hükümet tutumu istediklerinin dile getirildi.

"SALGINLA MÜCADELEDE AKIL VE BİLİM ESAS ALINMALI"

Salgının yaygınlaştığı ve 8 günde 8 hekimin hayatını kaybettiği aktaran Yanarsoy, herkesin kendisi ve bütün yakınları için sürekli tedirgin olduğu bir süreçte herhangi bir başarıdan söz edilemeyeceğini ifade etti. Yanarsoy, “Covid-19 salgını mücadelesinde başarı; akıl ve bilim esas alınarak, gerçekleri konuşarak, filyasyon ve test süreçlerini çok iyi yöneterek, tedavi ortamını iyileştirip, sağlık çalışanlarını motive ederek sağlanır” diyerek açıklamasını sonlandırdı.