Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında aşısız veya aşısı tamamlanmamış kişiler için düzenli PCR testi uygulaması başladı. Alınan önlemlere ilişkin detaylar haberimizde.

Salgınla mücadelede yeni dönem başladı: Madde madde alınan yeni önlemler neler?

6 Eylül itibarıyla yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin alınan yeni önlemler uygulanmaya başlandı. Bu kapsamda, aşısız veya aşısı tamamlanmamış kişiler için PCR testi uygulaması bugün başlıyor. Bu kişiler seyahat etmek veya sosyal etkinliklere katılmak istediklerinde negatif test göstermek zorunda olacak.

İşte madde madde alınan yeni önlemler:

HES KODU UYGULAMASI

• Hayat Eve Sığar uygulaması güncellendi. Artık HES kodlarında, kişilerin hastalığı geçirip geçirmediği ve son 48 saat içerisinde negatif PCR testi olup olmadığı görülebilecek. Risksiz kişilerin kodunda "Toplu etkinliklere katılabilir ve şehirlerarası ulaşım araçlarında seyahat edebilir" ifadesi yazacak.

DÜZENLİ PCR TESTİ

• Aşı olmayan ya da hastalığı geçirmemiş olanlardan, okul, sinema, tiyatroya girişlerde ya da şehirlerarası toplu taşıma kullanırken negatif PCR test sonucu istenecek. Kural, 18 yaş üstü için geçerli olacak.

• Covid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi"ne göre, öğretmen ve okul çalışanlarının aşı olmamaları durumunda haftada iki kez PCR testi ile taranmaları istenecek. Okul içerisinde, ortak alanlarda, sınıflarda, öğretmen odalarındaki maske atık kutularının günlük boşaltılması sağlanacak. Tüm okullarda yeterli sayıda maske Milli Eğitim Bakanlığı tarafından temin edilecek.

• Servislerde koltuklara numara verilecek ve oturma listesi oluşturulacak. Bu liste serviste görünür yerde asılı olacak. Böylelikle servis kullananların aynı yerde oturması sağlanacak.

• Koronavirüs aşısı olmayan işçilerden 6 Eylül itibarıyla zorunlu olarak haftada bir kez PCR testi yaptırmaları işyeri/işveren tarafından istenebilecek.