2018’de Manisa Salihli’de yapılmak istenen HES ve JES projelerine karşı mücadele eden yöre köylülerin hem seslerini duyurmak hem de davalarına maddi destek sağlayabilmek için 1 Mayıs’ta Salihli’de Doğa Dostu Festival adıyla festival düzenlenecek. Soma Davası avukatlarından ve Salihli Çevre Derneği’nin Başkanı olan Avukat Seçil Ege Değerli festival ile ilgili olarak “Sermaye yanlısı enerji politikaları doğrultusunda […]

Salihli’de doğa talanına karşı mücadele eden köylüler için festival

2018’de Manisa Salihli’de yapılmak istenen HES ve JES projelerine karşı mücadele eden yöre köylülerin hem seslerini duyurmak hem de davalarına maddi destek sağlayabilmek için 1 Mayıs’ta Salihli’de Doğa Dostu Festival adıyla festival düzenlenecek.

Soma Davası avukatlarından ve Salihli Çevre Derneği’nin Başkanı olan Avukat Seçil Ege Değerli festival ile ilgili olarak “Sermaye yanlısı enerji politikaları doğrultusunda tüm Türkiye’de olduğu gibi Salihli’de de yapılması planlanan HES-JES projelerine karşı birlikte mücadele eden, toplumsal muhalefetin içinde olan, sosyal ve siyasal duyarlılığa sahip vatandaşlar tarafından kurulan derneğimizin yürüttüğü mücadeleyi duyurmak anacıyla böyle bir festival yapma kararı aldıklarını” söyledi.

“Yörede ÇED raporuna gerek duyulmadan açılmak istenen 200 JES kuyusu var”

Çeşitli elektrik firmalarınca yapılan başvuruların, valilik tarafından yaratacağı etkiler değerlendirilmeksizin, yasa uyarınca alınması zorunlu tutulan “Çevre Etki Değerlendirme Raporuna gerek yoktur” kararı verilerek onaylandığını söyleyen Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege Değerli, “Salihli’nin güney dağ köylerinde yetiştirilen Allahdiyen kirazı tarımsal tescilli nadide bir çeşit olmasına, başta Salihli’nin ova köylerinde ve Alaşehir’de yetiştirilen Sultaniye üzümü üretimi dünya sıralamasında 1. sırada olmasına, kuzey köylerinde yetiştirilen kayısı ve şeftali üretimi Ege Bölgesi’nin 1. sırasında olmasına rağmen, 1. Sınıf tarım arazisine sahip ve birkaç ürün hariç, dört mevsim her türlü sebze ve meyve yetiştiriciliğinin yapıldığı bu köylerde ve şehir merkezi civarında toplam 200 Adet Jeotermal Elektrik Kuyusunun açılmak isteniyor” ifadelerini kullandı.

“Festival hem duyarlılık hem de davalar için maddi kaynak yaratmak için planlandı”

Alınan hukuksuz karara karşı köylülerle yapılan bilgilendirme toplantıları neticesinde Manisa İdare Mahkemesinde İptal Davaları açıldığını da belirten Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege Değerli; davada devlet kurumlarından hiçbir yargılama gideri alınmazken, bir köyde keşif yapmasının ve bilirkişi raporu almasının bedeli olan 8 bin TL davacı halka yani köylülerimizde yüklenmesinin eşitsizlik örneği teşkil ettiğini vurguladı.

“Mücadele maddi ve manevi dayanışmayla mümkün”

Hem kamuoyunun dikkatini çekmek ve desteklerini sağlayarak köylüleri yalnız bırakmamak, dayanışma ve motivasyonu yükseltmek hem de davalarına maddi destek sağlayabilmek için bu festivali düzenlediklerini söyleyen Başkan Değerli, 1 Mayıs’ta yapılacak Doğa Dostu Festival için destek çağrısında bulundu.

Salihli’de yapılacak Doğa Dostu Festival’e PERON5, Can Gox, Pilli Bebek ve Feridun Düzağaç katılacak.

Biletleri BİLETİX’ten satılan festivale, Türkiye genelinde destekte bulunmak da mümkün olacak.