Manisa’nın Salihli İlçesi’nin Hacıbektaşlı Köyü’nde kurulmak istenen Jeotermal Enerji Santrali için verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararına karşı açılan iptal davasının karar duruşması bugün yapıldı

Salihli'de JES iptal davası için karar bekleniyor

AYCAN KARADAĞ

Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Hacıbektaşlı’da, SANKO Enerji’nin, 19,5 MWe kapasiteli, 75 bin 875 metrekare büyüklüğündeki alanda kurmak istediği jeotermal enerji santraline (JES) karşı bölge halkı mücadelesini sürdürüyor. JES için verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararına karşı açılan iptal davası bugün Manisa 2.İdare Mahkemesi’ndeyapılan duruşma ile görüldü. Davanın avukatı Seçil Ege, kararın 5-10 gün içerisinde açıklanmasının beklendiğini ifade etti.

'PANDORANIN KUTUSU BİR KERE AÇILINCA KAPANMIYOR'

Duruşma sonrası Salihli Çevre Derneği bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını okuyan Salihli Çevre Derneği Sekreteri Hakkı Uysal, “Bugün burada Salihli’nin Hacıbektaşlı mahallesine SANKO Enerji tarafından kurulacak olan JES’in ÇED olumlu raporunun duruşması vardı. JES’ler yurdumuzun ihtiyacının yüzde 2’lik bir kısmını karşılamaya çalışırken, dünyanın en verimli havzalarından biri olan Gediz Havzası yerin altından çıkan ağır metallerle zehirlenme tehdidi altındadır. Bu yer altından çıkan akışkan her ne kadar yerin altına gönderilmeye çalışılsa da pandoranın kutusu bir kere açılınca kapanmıyor. Topraklarımız, hayvanlarımızı ve insanlarımızı zehirleniyor. Buradaki amaç belli kurumlara devlet tarafından sermaye aktarımından başka bir şey değildir. Birkaç kurum zengin olacak diye koskoca Gediz Havzası ve bu topraklarda yaşayan insanlar zehirleniyor. JES’ler havzaları, insanları zehirleyen ve onları hasta eden kuruluşlardır” diye konuştu.

'KARARIN OLUMLU OLACAĞI DÜŞÜNCESİNDEYİZ'

Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Duruşma gerçekleşti. 5 bilirkişi de proje tanıtım dosyasının bilimden uzak bir şekilde, doğaya ve insan sağlığına zarar verdiğine hemfikir. Raporun içerisinde, pandemi sürecinin çevresel tahribattan doğduğu ve özellikle İtalya’da, İngiltere’de, Hollanda’da ve Amerika’da çalı hava kirliliği ile Covid ölümleri arasında net bağlantıyı gösteren bilimsel çalışmaları sunduk. Bu santrallerinde ağır gazlarla hava kirliliğine yol açacağını ve diğer olumsuz faktörlerle beraber bu tip pandemilerde bunun da bir etkisi olacağını mahkemeye ilettik. Karar verilmek üzere duruşmaya son verildi. Karar 5-10 gün içerisinde gelecektir. Kararın olumlu olacağı düşüncesindeyiz. Valiliğin ÇED Gerekli Değildir kararının iptal edilmesi gerekiyor.”