Borçka Belediyesi, ilçede tiyatro salonu olmamasına rağmen uluslararası tiyatro etkinliği düzenliyor. Belediye Başkanı Ercan Orhan, “Etkinliğin en büyük motivasyon kaynağı, ilçemize bir kültür merkezi kazandırmak” diyor.

Salonumuz yoksa oyunlarımız var

Erkin Can Seyhan

Artvin’e bağlı Borçka ilçesi, 15-22 Mayıs tarihleri arasında anlamlı bir tiyatro buluşması ile şenlenecek. Borçka Belediyesi’nin düzenlediği Borçka Uluslararası Gençlik Tiyatro Buluşması, onlarca sanat etkinliğine ev sahipliği yapacak. Bir tiyatro salonu ya da kültür merkezine sahip olmayan ilçenin, imece usulü ile uluslararası ölçekte bir tiyatro etkinliğine ev sahipliği yapacak olması, bu etkinliği diğer tiyatro festivallerinden farklı bir noktada konumlandırıyor. 10 farklı ülkeden 60 tiyatro sanatçısının sahne alacağı Borçka Uluslararası Gençlik Tiyatro Buluşması’nda 25 tiyatro oyunu, 15 tiyatro atölyesi ve söyleşiler gerçekleştirilecek. Her yaş grubundan yurttaşlara hitap edecek olan etkinliğe eş zamanlı olarak da Borçka Kitap Günleri etkinliği düzenlenecek. Etkinliklerin düzenlenmesine yönelik en büyük motivasyon ise ilçeye yeni nesil bir kültür sanat kompleksi kazandırmak. Borçka’ya kültür ve sanat dolu bir bahar haftası vadeden tiyatro buluşmasının detaylarını Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan ile konuştuk.

Borçka Uluslararası Gençlik Tiyatro Buluşması, onlarca etkinliğe ev sahipliği yapacak. Bu etkinliğin bölgedeki tiyatro kültürüne nasıl katkıları olacağını düşünüyorsunuz?

Borçka’da böyle bir etkinlik ilk defa yapılıyor. Doğu Karadeniz bölgesinde daha önce yapılmamış türde olan bu etkinlik vesilesiyle Borçka’ya bir kültür merkezi kazandırmayı amaçlıyoruz. Belki birileri de sesimizi duyar ve bu etkinliği birlikte sonuçlandırmış oluruz.

salonumuz-yoksa-oyunlarimiz-var-1014795-1.
Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan

Buluşmaya günler kaldı, Borçka’da bir tiyatro salonunun olmamasının yarattığı engelleri nasıl aştınız? Bu dezavantaj, Borçka’daki etkinliği diğer tiyatro etkinliklerine göre hangi açılardan farklı kılacak?

Biz burada açık havadaki oyunlar için tahtaları bir araya getirip yükseltiler oluşturarak sahneler kurduk, ayrıca okulların ve üniversitenin salonlarından faydalanmayı planladık. Arkadaşlarımız da bu çalışmayı kabul ettiler. Ayrıca biz bu etkinlik için Avrupa Birliği’nden de destek aldık. Borçka Uluslararası Gençlik Tiyatro Buluşması’nın ilçede bir tiyatro salonu olmadan bu kadar büyük ölçekte gerçekleştirilecek olması, bizim için de bölge içinde çok önemli bir çalışma.

Etkinliğe dair temel motivasyonlarınızdan birinin Borçka’ya yeni bir kültür-sanat kompleksi kazandırmak olduğunu ifade etmiştiniz. Buluşmanın bu açıdan sağlayacağı katkılar neler olacak?

Her şeyi örgün eğitimle yapamazsınız. Yaygın eğitimin insanlara dokunarak, kültür ve sanatla gerçekleştirilebileceğini göstermek istedik. Bu yıllardır özlenen bir tabloydu ve Borçka’ya çok yararlı olacağını düşünüyorum. Bizim çocukluğumuzda iki tane sinema salonu olan Borçka’da bugün sinema salonumuz da, tiyatro salonumuz da, toplantı salonumuz da yok. Bu etkinlik, bizim bunları bir araya getirip Borçka’ya kazandırmamız açısından motive edici ve mutluluk verici olacak.

Bu yılki festivalde ağırlıklı olarak nasıl temalar hâkim olacak?

Biz oyunlar konusunda çok seçici olmaya çalıştık. Salonumuz olmadığı için kalabalık oyunlardan ziyade tek kişilik ya da iki kişilik oyunlara ağırlık verdik. Bunlar da Türkiye genelinde en çok izlenen oyunlardan oldu. Sağ olsunlar bize destek olan tiyatrocu, sanatçı arkadaşlarımız vardı. Onlarla temasa geçtik ve onlar da “Türkiye’nin en ücra köşesinde böyle bir etkinlik varsa biz de üzerimiz düşeni yapacağız” diyerek buluşmamıza katkı sağlamayı kabul ettiler.