Hükümetin tepkiyle karşıladığı "Muhteşem Yüzyıl" adlı dizi AKP'de 'çatlak' yarattı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Hiçbir saltanat da sütten çıkmış ak kaşık değildir" dedi...

Hükümetin tepkiyle karşıladığı "Muhteşem Yüzyıl" adlı dizi AKP'de 'çatlak' yarattı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Hiçbir saltanat da sütten çıkmış ak kaşık değildir" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Kanuni Sultan Süleyman’ın hayatının anlatıldığı tartışmalara yol açan "Muhteşem Yüzyıl" adlı diziye ilişkin eleştirilere tepki gösterdi. Dünyada tarihsel filmlerin yapılmasının ülkelere ilgiyi yoğunlaştıracağını belirten Bakan Günay, Hürrem Sultan ve Kanuni Sultan Süleyman arasında geçen trajediyi Shakespeare Trajedileri’nden “çok daha insani ve derin” gördüğünü kaydetti. Bu çerçevede uluslar arası bir yapımın da kendisinin büyük hayallerinden biri olduğunu söyleyen Günay dizi için “Biraz sabredelim diye düşünüyorum. Fragmanlar üzerinden hüküm vermeyelim. Tarihi de kendi zamanı ve gerçekliği içinde değerlendirmeye çalışalım. Hiçbir saltanat da sütten çıkmış ak kaşık değildir” yorumunu yaptı.
Dizi bazı çevrelerin ve hükümetin tepkisine neden olmuştu. Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç, yetkisi olsa diziyi kaldıracağını söylemiş ve şöyle konuşmuştu: "Kamuoyunun tepkilerini dikkate alarak televizyonun bunu kendiliğinden kaldırması belki düşünülebilir. gönlümüzden geçen, aklımızdan düşünebildiğimiz, tarihimizin önemli şahsiyetlerini olduğundan başka türlü görerek küçültmeye, aşağılamaya çalışan ne olursa olsun karşılığını bulmalıdır. Diziyle ilgili şikayetleri süratle dikkate alacağımızı ve kanun çerçevesinde gereğini yapacağımızı söyleyebilirim."

MEHTERANLI PROTESTO
Ayrıca diziyle ilgili protestolar da gerçekleştirildi. Saadet Partisi Gençlik Kolları üyeleri, "Muhteşem Yüzyıl"  dizisini, yayımlandığı televizyon kanalı binasının önünde mehteran eşliğinde protesto etti.
Levent Metro durağı önünde toplanan ve üzerinde "Bizans'ın çocukları, Osmanlının torunlarından rahatsız", "Kanunlar Kanuni'yi koruyamadı", "Osmanlıya uzanan eller kırılsın" yazılı dövizler taşıyan protestocular, mehteran takımının marşlarına eşlik ederek sloganlar attılar.

Başbakan 'ucube' dememiş
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kars’taki İnsanlık Anıtı Heykeli’ne ‘ucube’ benzetmesi yapmasına ilişkin eleştirileri de değerlendirdi. Günay, eleştirilerin de haksız ve abartılı bir yorum olduğunu savundu. Başbakan Erdoğan ile birlikte kendisinin de o gezide olduğunu anımsatan Günay, “Sayın Başbakan’ın ağzından hiçbir mekanda heykel sözü çıkmadı” dedi. “Hiçbir sanatkarın emeğine saygısızlık göstermeyiz” diyen Günay, “Tartışmanın sadece heykele mal edilmesi talihsizliktir” dedi. Günay, heykelin yıkılıp yıkılmayacağı konusunda ise sanatçı Mehmet Aksoy belediye ve koruma kurulları ile birlikte bir çözüm bulunacağını belirtti.