ABD’yi “kuşkulandıran” Rusya ve Çin’in ise “takdirini toplayan” Şam’ın Arap Birliği’ne dönüşü Suriyeli vekil Jirair’e göre yeni bir dönemin başlangıcı. BirGün’e konuşan Jair, “Şam'ın önemi ve rolü kabul edildi” diyor.

Şam'ın dönüşü dengeleri sarsar
Arap Birliği'ne üye ülkelerin dışişleri bakanları, pazar günkü toplantıda Suriye'nin Lig'e dönmesi konusunda anlaştı. (Foto: AA)

Yaren ÇOLAK

Arap Ligi ülkeleri Dışişleri Bakanları Konseyi, Kahire'deki toplantıda Suriye’nin koltuğunu iade etme kararı aldı. 12 yıllık izolasyonun ardından Şam’ın geri dönüşü hem bölge siyaseti hem de küresel düzende yeni dönemin habercisi. Birliğin 22 üyesinden biri olan Katar, kararı eleştirirken ilişkilerin normalleşmesine yönelik duruşunun değişmediğini belirtti. 19 Mayıs’ta Riyad’da yapılacak 32’nci Arap Ligi zirvesinden önce Arap ülkeleri tarafından atılan bu adıma “kuşkulu” yaklaştığını söyleyen ABD tepki gösterirken Rusya ve Çin'den destek açıklaması geldi.

Suriye Parlamentosu üyesi Reisian Jirair, BirGün’ün sorularını yanıtlayarak yaşananlara mercek tuttu.  

İZOLASYON BİTTİ

Şam yönetiminin Lig’e dönüşüyle 12 yıllık izolasyon sona erdi diyebilir miyiz?

Suriye değişmedi. Şam yönetimi olumsuz tavır alanlar, izolasyon yaptırımları uygulayanlar da dahil diğer ülkelerle ilgili politikalarını değiştirmedi. Ancak bugün Şam’ı hedef alıp yaptırım uygulayanlar politikalarını değiştirdi ve Suriye ile ilişkileri normalleştirmek için somut adımlar atıyor. Bu da izolasyonun son bulduğu anlamına geliyor.

Suriye’nin Lig’e geri dönüşü bölge siyaseti açısından ne ifade ediyor?

Suriye’nin Lig’e geri dönüşü, onun bölgedeki önemini ve rolünü kabul etmek demek. Ayrıca şunu hatırlatmakta fayda var; Suriye Arap Ligi’ndeki koltuğunu kendisi terk etmedi. Suriye, Arap ülkelerinin bir arada durmasının önemli olduğuna inanıyor. Birbirleri arasındaki işbirliğinin, koordine çalışmanın faydalı olduğuna inanıyor. Ayrıca Suriye’nin Arap Ligi’nin kurucularından olduğunu unutmamak gerek.

Reisian Jirair

ABD’NİN GÜÇ KAYBI

ABD bölgedeki nüfuzunu kaybederken Çin ve Rusya güçleniyor şeklinde yapılan analizleri nasıl yorumluyorsunuz?

Size fizikten bir örnek vereyim. Bir denge makinesinin bir tarafında ağırlık azalıyorsa, diğer taraf otomatik olarak aşağı çöker, çünkü daha ağırdır. Bu durum da aynısı.

Suriye dış ilişkilerine “reset” attı. Ancak yoksulluk, işsizlik gibi sorunlar nasıl ve ne zaman çözülecek?

Yıllarca süren savaşın çok büyük hasarı oldu. Elektrik ve yakıt altyapısı çökmesi, ticari hayatın, üretimin gördüğü zarar ve Suriye parasının değer kaybetmesi yaşanan sorunların başlıca sebepleri. Sefalete ve açlığa yol açtı. Şimdi ülkenin içinde bulunduğu durumun var olan sebeplerinin ortadan kalkmasıyla, siyasi durumun değişmesiyle bu sorunlar da çözülecektir.