Ankara-Moskova hattında gerilime neden olan İdlib’de tansiyon düşmüyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye ait gözlem noktalarının nereyi gözlediklerine ilişkin soru işaretleri olduğunu vurgularken, Türkiyeli heyet bugün temaslarda bulunmak üzere Rusya’ya gidecek

Şam yönetiminin İdlib’de ilerleyişi sürüyor: Rusya’da çözüm arayışı

Politika Servisi

Suriye Ordusu’nun Cihadcıların kontrolündeki İdlib’de ilerleyişi sürerken, Ankara’nın sınır bölgesine askeri sevkiyatı devam ediyor. Şam ve Halep arasındaki M5 karayolunu tamamen kontrol altına alan Şam Yönetimi, bölgedeki bariyerleri temizliyor. Suriye’deki stratejik öneme sahip M5 karayolu, Esad’ın ülkede kontrolü yeniden sağlamasının en önemli unsuru olarak görülüyor.

Bölgedeki gelişmeler Ankara-Moskova ilişkilerinin gerilmesine neden olurken, tarafların çözüm arayışı sürüyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ile Türkiye’nin çok iyi ilişkilere sahip olduğunu ancak bunun iki ülkenin her konuda anlaşması gerektiği anlamına gelmediğini savundu. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ise, İdlib’de Türkiye’ye ait bazı gözlem noktalarının Suriye ordusu mevzilerinin hemen arkasında bulunduğunu ve bundan dolayı söz konusu gözlem noktalarının varlığına ilişkin soru işaretleri doğduğunu ifade etti. Öte yandan bugün Rusya’yı ziyaret edecek Türkiyeli heyet, konuya ilişkin Moskova’da temaslarda bulunacak.

Her konuda anlaşmamız gerekmiyor

Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşan Rusya Dışişleri Bakanı, Moskova ve Ankara’dan son günlerde gelen karşılıklı açıklamaları değerlendirdi. Lavrov, “Türkiye’yle çok iyi ilişkilere sahibiz. Bu, her konuda anlaşmamız gerektiği anlamına gelmiyor. Herhangi iki ülke arasındaki ilişkilerde her soruna ilişkin tam mutabakat olamayacağını düşünüyorum. Eğer tam mutabakat varsa, bu durum, mutabakatın oluşmasını sağlayan baskı unsurunu akıllara getirir” ifadelerini kullandı.

Gerilimi azaltmak için çalışıyoruz

Türkiyeli diplomasi ve askeri heyetiyle yeni bir görüşme yapacaklarını kaydeden Bogdanov, sahadaki durumda yaşanan değişikliklerle ilgili tüm konuları ele alacaklarını, askeri birimlerin sahadaki duruma kapsamlı ve profesyonel şekilde hakim olması, gerilimin azaltılmasını sağlaması ve mutabakatları birlikte uygulayabilmek için çalışacaklarını belirtti. Bogdanov, İdlib’deki gözlem noktalarına ilişkin olarak, “Bildiğim kadarıyla birkaç gözlem noktası var. Bunların bazıları Suriye ordusu mevzilerinin arkasında yer alıyor. Bundan dolayı bunların neleri gözledikleri ve bunlara neden ihtiyaç olduğu konusunda soru işaretleri doğuyor” ifadelerini kullandı. Bogdanov, İdlib’deki de dahil olmak üzere Suriye’de gerilimi azaltma bölgeleri kurulmasına ilişkin mutabakatın en başta bu bölgelerin 6 ay için geçici olarak kurulmasını ve bu süre zarfında oralarda istikrarın sağlanmasını öngördüğünü sözlerine ekledi.

Siviller için ek geçiş noktaları kuruluyor

Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi yetkilisi Tuğamiral Oleg Juravlev, İdlib gerilimi azaltma bölgesindeki sivillerin tahliyesi için ek geçiş noktaları kurulduğunu açıkladı. Basın toplantısı düzenleyen Juravlev, “Sığınmacıların İdlib gerilimi azaltma bölgesinden çıkması için Habit, Miznas, Bjarez, Maaret el Numan ilçelerinde ek geçiş noktaları kuruldu” dedi. Juravlev, yasa dışı silahlı grupların İdlib’de ateşkes rejimini ihlal etmeyi sürdürdüğünü belirtti. Son 24 saatte 20 atım tespit edildiğini aktaran Juravlev, gerilimi azaltma bölgesindeki militanların İdlib, Halep, Lazkiye ve Hama’daki yerleşimleri hedef aldığının altını çizdi.