Su Soley, ‘Zamansız Aşk’ isimli teklisini Soley Tunes ismiyle kurduğu plak şirketinden yayımladı. Soley, şarkısını, “Güçlü bir insanın en yıkık hali” şeklinde anlatıyor

Samimi müziğe davet

Burak ABATAY

Su Soley, ‘Zamansız Aşk’ isimli teklisini Soley Tunes etiketiyle yayımladı. Sözü, müziği ve düzenlemelerin tamamı Soley’in kendisine ait. 2019’un sonlarına doğru yayımlanan en dikkat çekici işlerden birisiydi Zamansız Aşk. Su Soley, mevcut tarzının üstüne yenilikler koyarak gittiği müzik serüveninde dinleyicisini şaşırtmayı çok seviyor. Güçlü vokali pek çok tarza rahatlıkla ayak uydurabilirken enerjisi ise görülmeye ve hissedilmeye değer. Zamansız Aşk’ın sonunda yer verdiği rap bölümü, şahit olmaya özlem duyduğumuz kadın Rap/R&B vokal hasretini de fazlasıyla gideriyor. Kendisiyle Kadıköy’de bir araya gelip kariyeri ve işleri üzerine konuştuk.

‘Zamansız Aşk’ın hikâyesiyle başladık. Yıllar öncesinde temelini attığı şarkıyı yıllar sonra raftan indirdiğini söylüyor Soley: “Geçtiğimiz sene bu halini oluşturdum. Küskün, insanın içine oturan bir hal yaratmak istiyordum. Güçlü insanın ağzından dinlendiği hissedilsin ama güçlü insanın en yıkık halini gösterelim istemiştim. En sondaki rap kısmını yazdıktan sonra asıl meselenin ortaya çıktığını düşünüyorum. Çok uzun zamandır rap yazıyorum ama hiçbirini paylaşmadım. 15 yıl önce Ceza dinlerken rap bu ülkede hep kenara itiliyordu. Çalıştığım yapımcılar ve çalışma arkadaşlarım, daha kolay tüketilebilecek bir yola doğru ittiler beni. Hep kenarda kalmıştı. Piyasa biraz daha rahatlayınca, hiç düşünmeden çıkardım bu halini. Sözü, bestesi, düzenlemesi ve yapımı bana ait olduğu için beni çok rahatlatıyor. Kendimi tek başıma bir çocuk yapmış gibi hissediyorum.”

Müzisyenin özgürlüğü mühim mesele. Soley’in sözünü ettiği prodüktörlerle çalışma noktasında piyasada dinleyeceğiniz binlerce hikâye vardır. Soruyorum: “Prodüktörler bir şeyler mi dayatıyordu?”

Sanat samimi olunca güzel

“Hem evet hem hayır” diye yanıtlıyor Soley. Sanat idealler uğruna yapıldığında güzel. Samimi olduğunda güzel. Soley’in samimiyetine inanıyorum: “Benimle çalışmak isteyen, gel albüm yapan diyen prodüktörler tarafından bir şeyler dayatılmak istendi. Işık görüyor ve üstüne bir elbise biçmeye çalışıyor. Ne kadar fayda sağlarız üzerine giden bir hikâye bu. Ama ben de böyle yaklaşan prodüktörlerle bir şey yapmadım. Ben bir prodüktör olarak ise olanı bozmadan bir elbise biçmeye çalışıyorum. Para kazanmak için yapmadım işlerimi. Yapmış olduğum işe ait olmak hissetmek önemliydi. Söz yazıp beste yapıyorsanız, yapmak istediğiniz en önemli şey samimi olmanız. Taşıyamayacağım bir kostümü üzerime giymek istemedim. Müzik kariyerimde samimi olmak istedim hep.”

Para kazanmadan müzik yapmanın kulağa biraz ürkütücü geldiğini söylüyorum. Bir dokun, bin ah işit… Kendi hikâyesinden aktarıyor:“Çok zorlanıyorsunuz. Borç harç ilerliyorsunuz. Aileniz destek oluyorsa çok şanslısınız. Ki bana hep destek oldular. Ama onların da gücü bir yere kadar. İstanbul’da zor günler geçirdim. Ankara’ya dönmek üzereyken bir telefon geldi. Ev kiramı ödeyecek kadar para kazandım. Ama bu durum benim serüvenimi yarattı.”

Su Soley hep üretsin, hep dinleyelim. Müziğimize kattığı şey pek bir nevi şahsına münhasır. Bu sohbetin üzerine Soley’in ‘Bu Yaz’, ‘Hep Bi’ Tufan’, ‘Drama Köprüsü’ gibi şarkıları arasında gezinin. Bir yerlerde kendinizi bulacağınıza eminim.

Not: Su Soley tarafından kurulan Soley Tunes’ten ayrıca Duygu ve Mert Canka’nın da teklileri geldi. İlk şarkısıyla güzel bir Türkçe reggae örneği veren Mert Canka’nın işlerini de merakla beklemekteyim.

cukurda-defineci-avi-540867-1.