CHP’li İlgezdi, dün oynanan Süper Kupa Finali’nde taraftarların getirdiği “Yaşa Mustafa Kemal Paşa Yaşa" yazan pankartın “izinsiz” olduğunu gerekçesiyle stada alınmamasını Meclis gündemine taşıdı. İlgezdi “İzmir marşını “izinsiz” okuyan taraftarlar hakkında yasal işlem başlatılacak mıdır?” dedi

Samsun'da maça alınmayan Atatürk pankartı Meclis gündeminde

BirGün/Ankara

CHP İstanbul Milletveki Game Akkuş İlgezdi, geçtiğimiz gün Samsun’da oynanan Türkiye Süper Kupası’nda Beşiktaş taraftarları tarafından getirilen “Yaşa Mustafa Kemal Paşa Yaşa" pankartının stada alınamamasını Meclis gündemine taşıdı.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren İlgezdi, pankartın “izinsiz” olduğu gerekçesiyle alınmadığını belirterek, maç esnasında tribünlerde çok sayıda meşale torpil atıldığını ve Beşiktaşlı oyunculara “kelebek” diye tabir edilen bıçağın fırlatıldığını anımsattı.

Önergede güvenlik görevlilerinin bütün enerjilerinin güvenlik için değil, pankart ve Mustafa Kemal Atatürk’ü anan sloganlara ayırdığının görüldüğünü söyleyen İlgezdi, “Öyle ki aynı hassasiyeti başta sahaya atılan bıçak ve maç bitiminde binlerce seyircinin sahaya girmesine göstermedikleri açıkça görülmüştür. Unutulmamalıdır ki; Mustafa Kemal Atatürk ne statlardan ne pankartlardan ne de yüreklerden silinmeyecektir” dedi.

“Kanunda Atatürk pankartlarının yasaklanmasına dair madde var mı?”

Önergesinde “Yaşa Mustafa Kemal Paşa Yaşa” pankartı için izin alınması gerekip gerekmediğinin açıklamasını isteyen İlgezdi, şu soruları sordu:

“6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’da Atatürk pankartlarının yasaklanmasına dair madde var mıdır?

‘Yaşa Mustafa Kemal Paşa Yaşa’ yazılı pankartın girişine izin vermeyen güvenlik görevlileri, bıçak ve meşalelerin girişine nasıl izin vermiştir?

Pankartın stada girişi engellenmiş fakat İzmir marşının okunmasına engel olunamamıştır. İzmir Marşını okumak için kaç saat önceden ve hangi makamdan izin almak gerekmektedir? İzmir marşını ‘izinsiz’ okuyan taraftarlar hakkında yasal işlem başlatılacak mıdır?

Pankartı stada sokmayarak ‘tarihi bir başarıya imza atan’ ve sonrasında sahaya giren binlerce taraftara seyirci kalan güvenlik görevlilerini nasıl ödüllendirmeyi düşünüyorsunuz?”

***

CHP'Lİ VEKİLLERDEN TEPKİ

CHP milletvekilleri de sosyal medyadan bu duruma tepki gösterdi. İşte o tepkilerden bazıları:

Tuncay Özkan: 'Yaşa Mustafa Kemal Paşa Yaşa' pankartı 'izinsiz' olduğu gerekçesiyle stada alınmamış. Bu pankart için izne gerek mi var? Yazıklar olsun! Milli mücadelenin başladığı topraklarda Atatürk'e yasak! Gençliğe Hitabe'deki gaflet ve dalalet durumu tam da bu! 'Yaşa Mustafa Kemal Paşa' pankartını yasaklayanlara Beşiktaş taraftarının yanıtı İzmir Marşı oldu... Meşale ve bıçaklar tribünde, taraftar sahada; Atatürk pankartı ise yasak! 6222 sayılı kanun Atatürk pankartlarını engellemek için mi getirildi?

Mustafa Balbay: NUTUK şöyle başlar: "19 Mayıs 1919, Samsun'a çıktım, durum..." Büyük Atatürk; Bugünkü durum da yeniden başlamayı gerektirecek kadar vahim! Hadi diyelim pankartı stada almamaya gücünüz yetti; yürekler engel tanımaz ki! Bu sevgi stadlara sığmaz ki!

Ali Özgündüz: Bunlar sadece senin fikirlerinden, aklından değil, heykelinden,gölgenden isminin yazıldığı afişten korkuyorlar!..