ABD’de Hilary Clinton ve Donald Trump seçimleri bitti. Kötü ve daha kötünün arasındaki rekabet sonuçlandı. Peki ABD’li sanatçıların tutumları nasıldı? Onları ne gibi tehlikeler bekliyor? En önemlisi gerçek sanatçı duruşu nedir?

Sanat biraz da taraf olmaktır

BARIŞ AKPOLAT barisakpolat@gmail.com

Trump karşıtı sanatçıları Trump’ın seçilmesinin ardından ne gibi tehlikeler bekliyor olabilir acaba? Lady Gaga, Jay-Z, Beyonce, Miley Cyrus ve Madonna en büyük isimler olduğu için onlarla başlayalım.

Trump’ın kazanmasının ardından Beyonce’nin belediye konserlerine yasak gelebilir. Jay-Z tekrar underground rap’e dönmek zorunda kalabilir, plak şirketine TMSF el koyabilir. Lady Gaga, giydiği etten elbise yüzünden Balıklı Rum’a kaldırılabilir. Madonna da Hillary Clinton kazandığı gayet cömert tekliflerde bulunmuştu. Ona da ‘hayat kadını’ damgası vurulabilirdi. Hem de bunlar kürsüden de başkan tarafından saldırgan bir dille yapılabilirdi. Bu söylediklerimi yabana atmayalım çünkü eğer Trump Türkiye’de olsa bunlar gerçek olabilir. Söylem ve vizyon bakımından Türkiye’deki koltukdaşıyla pek de bir farkları yok. Saldırgan, cinsiyetçi ve kadın düşmanı dil filan neredeyse aynı.

Bu adı geçen sanatçılar en bilinen anaakım isimler ve hepsi küresel anlamda dev isimler. Hillary Clinton’un yandaşlarıydılar. Kötüyü daha kötüye tercih ediyorlardı kısacası. Onun propagandasına katıldılar, Donald Trump’a alabildiğine sert çıkıştılar. Ve hatta Robert De Niro, Trump için domuz filan da dedi. Roger Waters yine yeni başkan için geçen haftalarda bir konserde dildo sevici domuz benzetmesi yapmıştı.

Yöntemlerini sevin sevmeyin. Fikirlerine katılın katılmayın ama onlar fikirlerini riske girerek paylaştılar. Şimdi işlerinden olurlar mı dersiniz? Albümleri daha az satar mı? Kitlece onlardan nefret edecek bir topluluk var ama kitlesel linç yaşayacaklarını sanmıyorum. Ben bu yazıyı yazarken Lady Gaga, Trump Tower önünde eylem yapıyor.

Sonuç ne olursa olsun. Haklı veya haksız bulun onları, ben saygı duyuyorum. Taraf tuttular, inandıklarını veya inanmak istediklerini paylaştılar. Bizde hepsine kürsüden ana avrat dümdüz gidilir, hedef gösterilir ve sokağa çıkamaz hale getirilebilirdi. Bunu göz ardı etmiyorum. Ama sanatçı olmak biraz da taraf olmaktır.

***

Robert De NIro
Dünya sinemasının önemli ismi Robert De Niro, ABD seçimleri öncesinde yurttaşları oy kullanmaya teşvik etmek amacıyla ‘Geleceğin İçin Oy Ver’ kampanyası çerçevesinde çekilen videoda Trump aleyhine sert sözler sarf etmişti. “İnsanların yüzüne nasıl yumruk atmak istediği hakkında mı konuşuyor? Tamam, onun yüzüne yumruk atmak isterdim” ifadelerini kullanan De Niro’nun bu videosu Trump’ın galip gelmesinden sonra sosyal medyada yeniden gündem oldu.

***

JessIca ChastaIn
Hillary taraftarı olan Jessica Chastain “Bu akşam ne olduğunun hiçbir önemi yok, nefret kazanmayacak. Sevme kapasitemize inanıyorum. Onu korumak için mücadele edeceğiz” dedi. Chastain, “Tüm olanlardan çıkaracağımız sonuç, ırkçılık ve cinsiyetçilikten uzakmışız gibi davranamayız. Soru şu: Şimdi ne yapıyoruz?” diye devam etti.


***

Madonna
Hillary destekçilerinden biri olan Madonna Instagram hesabından “Yeni bir alev yanıyor. Asla vazgeçmeyeceğiz. Asla pes etmeyeceğiz” mesajını verdi.


****

Sarah SIlverman
Hüsrana uğrayan bir diğer isim Sarah Silverman sosyal medyadan “Biri bana ümit versin” diye yazdı.

***

Lady Gaga
Seçimler dönemi boyunca koyu bir Clinton destekçisi olduğunu her fırsatta gösteren Lady Gaga, ‘Aşk nefrete baskın çıkar’ yazılı bir pankartla görüntülenmişti. Lady Gaga’da seçim sonrası hüsrana uğrayan isimlerden. Gaga seçim sonrası sosyal medya hesabından “Bir oda dolusu umut, sesimizi duyuracağız. Hiçbir şey bitemez. İyilik, eşitlik ve sevgi için ayağa kalkın” ifadelerini paylaştı.