Koronavirüs salgını nedeniyle kapanan iş kollarının tamamına yakını “normalleşirken” sahne sanatçıları ise açlığa mahkum edildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, “Bakanlıkta biriken 320 milyon TL neden kullanılmıyor?” diye sordu.

Sanatçılar pandemide açlığa mahkum edildi: 320 milyon nerede?

BirGün/Ankara

Koronavirüs salgınının tüm ülkede yayıldığı Mart ayından bu yana sahneleri kapalı olan tiyatrocular, “susma” eyleminde 17 günü geride bıraktı. Pandemi sürecinde yalnız kaldıklarını ve açlığa mahkum edildiklerini ifade eden sahne sanatçıları, kendileri için bir çıkış yolu arıyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, pandemiden en çok tiyatrocuların etkilendiğini kaydederek, “Pandemi ile birlikte birçok alanda çok zor günler yaşandı. Vaka sayıları normalleşmediği halde hayat normalleşmeye başladı ancak tiyatrocular hala iş yapamıyorlar. Tiyatrocular, pandemide açlığa mahkum edildi” dedi.

Tiyatrocuların sorunları ve “susma” eylemi hakkında açıklamalar yapan İlgezdi, “Tiyatrocular için Kültür ve Turizm Bakanlığı hiçbir şey yapmadı. Yapmamaya da devam ediyor. CHP olarak daha nisan ayında tiyatrocular ve diğer sanat emekçileri için gerekli desteğin yapılması için çalışmaya devam ediyoruz. 2017 yılı itibari ile özel kopyalama harcında biriken 320 milyon TL var. Bu rakam 2020 itibari ile daha da arttı. Bu para kullanılsa, tiyatrocular ve sanat emekçileri bu süreci atlatabilecekti. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıların dertleri ile uğraşmak istemediği için sanatçılar çok zor durumda kaldı. Onlar susma eyleminde ama bizler onlar için konuşacağız” diye konuştu.

TİYATROCULARIN TALEPLERİ VAR

“Özel kopyalama harcında biriken paranın akıbeti için bakana soru sordum ama aylardır yanıt alamadım” diyen İlgezdi, açıklamasında ayrıca şunları söyledi:

“Pandemi ile birlikte evlerine ekmek götürme şansları kalmayan tiyatrocuların yıllardır haklı talepleri var. Tiyatrocular bir tiyatro yasası istiyorlar, özel tiyatrolara verilen devlet desteği ile ilgili yönetmeliğin düzenlenmesini istiyorlar. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise bu talepleri görmezden gelmeye devam ediyor. Tiyatrolar, KDV, gelir vergisi, stopaj gibi vergilerden muaf tutulmalı, mevcut borçlarla ilgili düzenlemeler yapılmalıdır. Tiyatroların elektrik, doğalgaz, su gibi faturalar 2021 ocak ayına kadar dondurulmalıdır. Sonrası için de indirim uygulanabilecek bir düzenleme yapılmalıdır. 2021 ocak ayına kadar tiyatroların salon kiraları devlet tarafından karşılanmalıdır. Tiyatrolarda çalışan personellerin maaşları ve SGK primleri 2021 ocak ayına kadar devlet tarafından ödenmeli, prim borçları ile ilgili düzenlemeler yapılmalıdır. Tiyatro sezonu sağlıklı biçimde başlayana dek, tüm tiyatro emekçilerinin asgari yaşamsal koşulları bireysel maddi desteklerle sağlanmalıdır.”