Kültür ve

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin'i görevden alınmasının ardından yaşanan istifaları protesto eden sanatçılar eylemdeydi. İstanbul, Ankara ve İzmir'de düzenlenen eylemlerde sanatçılar hükümetin Devlet Tiyatrolarına müdahalesini eleştirdi. İstanbul'da Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde bir araya gelen 500 kadar tiyatro oyuncusu kurumun özerk yapıya kavuşturulması nı istedi.

Aralarında Tamer Karadağlı, Seçkin Selvi, ÇASOD Başkanı Rutkay Aziz, Haldun Dormen, Göksel Kortay, Tarık Akan ve özel tiyatrolardan çok sayıda ismin de bulunduğu sanatçı lar, alkışlarla seslerini duyurdu.

Basın toplantısına tiyatro çalışanları ve sanatçı ların yanı sıra KESK, Çağdaş Yaşama Derneği, Halkevleri, Haber-Sen, İstanbul Rehberler Odası, Tiyatro eleştirmenler Birliği gibi sivil toplum kuruluşları da katıldı. Eylemde tiyatrosu sanatçıları adına kaleme alınan bildiri okundu, bildiri de Koç’un müdahalesinin tiyatroyu çökertme operasyonu olduğ u belirtilerek, ''Biz devlet tiyatroları çalışanları, halkın tiyatrosunun tüzel kişiliğinin keyfi atamalarla çiğnenmesine izin vermeyecek, kurumumuz özerk bir yapıya kavuşturulana kadar direneceğiz. Alkışlarınız bizimle olsun'' denildi.

Bildirinin okunmasının ardından eylem alkışlarla sona erdi. Ankara’da da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın karşısında bulunan Büyük Tiyatro'nun bahçesinde 300 kişilik sanatçı grubu biraraya geldi.

Bildirilerin Muşin Demir, Mehmet Akay ve Mehmet Ege tarafından okunduğu eylemde, konuşmalar sık sık alkışlarla kesildi. Eylemde sanatçı Nurşin Demir, Shakespeare’in Hamlet oyunundan “Kim katlanır zamanın kırbaçlarına, hakaretlerine, zorbanın haksızlığı na, gururun çiğnenmesine, reddedilen aşkın ıstırabına, adaletin gecikmesine, hükmedenlerin küstahlığına, erdemlilerin değersizce hor görülmesine. Kim ister tüm bunlara katlanmayı” pasajını okuyarak tüm Devlet Tiyatroları çalışanları adına özgürlüklerini istedi. Koç’u istifaya çağıran sanatçılar, “Mine Acar’ın vekaletini istemiyoruz, o da istifa etmeli” dedi.

Sanatçılar dışında onlara destek veren üniversite tiyatro bölümlerinden öğrenciler de eyleme katıldı. Üzerlerine ‘Genç tiyatrocular’ yazılı siyah tişörtler giyen üniversiteliler, tiyatronun ağlayan yüz maskının olduğu bir pankart taşıdı. İzmir’de de eylem vardı.

Konak Sahnesi önünde toplanan tiyatrocuları n bildirisi DT Edebi Kurul Başkanı Özdemir Nutku okudu.

ŞİMŞEK: BAKAN BİZİ UYUTMUŞ
Dün gün boyunca tiyatrolarındaki istifa depremi ile ilgili açıklamalar geldi. Sinema oyuncusu CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, ''Bakan uyumuyormuş. Bakan uykusuyla gündeme gelerek bizi uyutuyormuş... Devlet Tiyatrolarında deprem yaşanmasına neden olan görevden alma tiyatroyu devletin değil AKP'nin tiyatrosuna dönüştürme operasyonudur. '' dedi.

KOÇ: İSTİFA GELMEDİ
Bakan Atilla Koç, “Devlet Tiyatrolarında istifalar yaşanıyor. Bugün de eylemler yapılacak. Ne düşünüyorsunuz?” sorusuna “Bir istifa almadım. Genel müdürlüğüme istifa gelmedi. Devlet memurları kanun çapında ne kadar eylem yapabilirlerse, o kadar eylem yapabilir. Bunda hiçbir şey yok” dedi.

Sorunun çözülmesini isteyen sanatçılar Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'le görüştü. Sanatçılar Şener'e kaygılarını aktararak, çözülm talep ettiler. Görüşmeye DETİS Başkanı Mehmet Ege, TOBAV Başkanı Tamer Levent ve Konservatuvar Mezunları Derneği Başkanı Alper Kafa’yla bazı sanatçılar katıldı.

Deniz Gökçe   Canan Eseler   Emrah Kartal