Sanatçıyı hedef gösteren Yeni Asır kınandı

GÜLSEN CANDEMİR

Egenin en eski gazetelerinden Yeni Asır Gazetesi’nin geçtiğimiz hafta tiyatro oyuncusu Orçun Masatçı‘yı manşetine taşıdığı ‘Militan Konak’ta’ haberi ile hedef haline getirmesine sanatçı dostlarından tepki geldi. Yeni Asır Gazetesi önünde basın açıklaması yapan İzmir’deki müzisyen ve oyuncular, iktidarın dilini kullanan gazetenin sanatçıları hedef gösterdiğini belirtip, okuyucularından gazeteyi boykot etmeye çağırdılar.
Ege’de yayın yapan Yeni Asır Gazetesi İzmir Barosu seçimlerinde Çağdaş Avukatlar Grubu’nun başkan adayını PKK üyesi gibi gösterip seçimlerden önce adaylara karşı üyeleri manipüle ettikten sonra şimdi de Konak Belediyesi Kültür Müdürlüğü’ne getirilen Orçun Masatçı’yı hedef haline getirdi. Masatçı’yı manşetine taşıdığı haber ile terörist ilan eden gazeteye, Masatçı’nın sanatçı dostlarından tepki geldi.

SUÇLAMALAR TANIDIK
Gazete, haberde Orçun Masatçı'nın 1 Mayıs eylemlerine katıldığını, Haziran Direnişinde aktif rol aldığını,1 Mayıs mitinginde gözaltına alınıp yerel mahkeme tarafından “örgütün gücünü kullanarak, polisi etkisiz hale getirdiği” gerekçesiyle verilip henüz onaylanmayan 2 yıl 2 ay hapis cezası kararını da anlatarak, oyuncuyu hedef göstermişti.  'Militan Konak’ta başlığıyla yayınlanan provakatif haberde, Masatçı’nın Kobane halkı için düzenlenen yardım kampanyasına destek olmak amacıyla attığı   tweetler de kendi iddialarına gerekçe gösteriliyor.
Yapılan haber üzerine Yeni Asır önünde bir araya gelen Orçun Masatçı’nın dostları, gazeteyi kınarken, okuyucularına da gazeteyi boykot etme çağrısında bulundular. Yerel tiyatro oyuncuları, İzmir Müzisyenler Derneği üyeleri ve Dikili Belediyesi Eski Başkanı Osman Özgüven’in de katıldığı eylemde ’Orçun Masatçı Yalnız Değildir, Yeni Asır Eski Taktik, Komplolara Boyun Eğmeyeceğiz’ sloganları atıldı.

YENİ ASIR ESKİ TAKTİK'
İzmirli sanatçılar adına okunan basın açıklamasında Yeni Asır Gazetesinin tarafının belli olduğu belirterek:’Ayakkabı kutularını, yolsuzlukları, zarrafları, göremeyen gözler, hırsızların karşısında ne zaman bir diz çökmeyen görsün hemen ötekileştiriyor onu yok etmeye çalışıyor. Orçun Masatçı’nın yaşadıkları dün Ahmet Kaya’ya, Hrant Dink’e, Sebahattin Ali’ye ve Musa Anter’e de yapılmıştır. Kamplocu gazetecilik anlayışının yarattığı provokasyon sonucu Sivas’ta 33 aydın ve 2 otel görevlisi gericiler tarafından yakılarak katledilmiştir. Halkımızı Yeni Asır denen kağıt israfına ilan vermemeye, bu paçavrayı satın almamaya-okumamaya çağırıyoruz. İzmir’i karanlığa sürüklemek isteyen zihniyetin tetikçisi Yeni Asır gazetesini kınıyoruz ve buradan böyle boykot ediyoruz’ ifadeleri kullanıldı.

‘MİLİTANLIĞA DEVAM EDİYOR HALA’
Orçun Masatçı ise kişisel sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile Yeni Asır’a Nazım Hikmet’in dizeleriyle yanıt verdi “Yeni Asır provokatörlüğüne dayanışmayla cevap veren tüm dostlara teşekkür ederim. İftiracılar türlü yollarla saldırmaya devam etseler de duruşumuz her zaman açık ve net olmuştur.Gazetecilikten çok tetikçi rolüne soyunan yeni asır denen gazete müsveddesinin hedefi benden çok, Sema Pekdaş ve sanatçının kendini ifade özgürlüğüdür. Adaletsizliğe, karanlığa, iş cinayetlerine, kirli savaş tezkerelerinize karşı sokaklar evim, sokaktakiler kardeşimdir. Nazım'ın ışıklı anısına da sığınarak ‘O halde yazın üç sütun üstüne kapkara haykıran putonlarla, Orçun Masatçı ‘militanlığa devam ediyor hala.’
Yeni Asır Gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakın çevresinde olduğu bilinen Ahmet Çalık'ın sahibi olduğu Turkuaz yayın grubuna ait.