Sanatın kalbi, CerModern’de atıyor

Ankara’nın gözde sanat merkezlerinden CerModern, yeni sezonda birbirinden ilginç sanat etkinliklerine ve büyüleyici sergilere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda Açıkhava sinemasıyla sanatseverleri çatısına toplayan Cermodern’de geçtiğimiz günlerde “2. Uluslararası Ekmek Festivali” düzenlendi. 3 gün boyunca düzenlenen festivale ilgi yoğundu. Ayrıca bu ay yeni açılan “Eren Eyüboğlu: Yaşamı ve İşleri”, “Düşler, Oyunlar ve Okumalar”, “Jorge Marin: Varlığın Yeniden İnşası” ve “Emre Lüle: Distopya” sergileri de oldukça rağbet görüyor.

sanatin-kalbi-cermodern-de-atiyor-522037-1.

Ruan Fuarcılık ve Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun çalışmalarıyla bu yıl ikincisi düzenlenen “Uluslararası Ekmek Festivali”, katılımcılara birbirinden farklı çeşitte unlu mamulleri sundu. 13-15 Ekim tarihleri arasında birbirinden ünlü ekmek markalarının da stant kurduğu festivalde, Türkiye’nin Vakfıkebir, siyez unlu ve ekşi mayalı ekmekleri de tanıtıldı. Ayrıca Almanya, Fas, Venezuela, İtalya, Kuveyt ve Tayland gibi ülkeler de stantlarında kendi ürettikleri ekmekler ve unlu mamullerle festivaldeydi. Festival kapsamında birçok söyleşi ve workshop da gerçekleştirildi.

sanatin-kalbi-cermodern-de-atiyor-522038-1.

CerModern, yeni sergi sezonunu Eren Eyüboğlu’nun yeni çalışmalarının yer aldığı “Eren Eyüboğlu: Yaşamı ve İşleri” sergisi ile açtı. 10 Mart’a kadar Ana Galeri’de sergilenecek olan serginin küratörlüğünü, CerModern Sanat Programları Yönetmeni Zihni Tümer üstlendi. Eyüboğlu’nun bugüne kadar kendisinin açılmış en kapsamlı sergisi olma özelliğini taşıyan sergide, sanatçının 1930’ların Paris’inden 1980’lerin İstanbul’una geçirdiği değişimlere şahit olunuyor. Ayrıca sergide sanatçıya ait seramik, karakalem, yağlıboya, suluboya ve guaj boya eserlerin yanı sıra; eskizler ve özel fotoğraflar da sergileniyor.

sanatin-kalbi-cermodern-de-atiyor-522039-1.

Ekim ayı başında, Cermodern ana galeri yanında açılan “Düşler, Oyunlar ve Okumalar” sergisi de oldukça dikkat çekiyor. 31 Ekim tarihine kadar gezilebilecek olan sergide iki tema bir araya geliyor: ‘Oyuncaklar’ ve ‘Okumalar’. Toplumu geçirdiği evreleri yansıtan ve çocukların zihin gücü için geliştirilen oyuncaklar, zamanın tanığıdır. Malzemesi, üzerindeki izleri ve biçimiyle bir bakıma da yaratıldığı kültürden izleri taşır. ‘Oyuncaklar’ teması kapsamında; Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı Koleksiyonu’nda yer alan geleneksel nitelikli yerli ve yabancı oyuncaklar ile Türk oyuncak sanayisinin belli başlı firmalarına ait oyuncaklar, bu sergide yer alıyor. Sergi, oyun ve okumanın birleşmeye giden sürecinin izini okuma yazma araçları ile oyun araçları olarak ayrı koldan sürüyor. Sergilenen alfabe ve okuma kitapları ile serginin bir yandan Osmanlı’dan bu yana okuma yazmanın kimlere ve nasıl öğretildiği, öğretmek için hangi yöntemlerin denendiği gibi konularda zaman dizimsel ipuçları vermesi hedeflenirken öbür yandan oyuncağın düşsel renkleri Anadolu’dan ve dünyanın uzak köşelerinden örneklerle zenginleştirildi.

CerModern’in Hub Sanat Mekan sergi salonunda ise enteresan bir sergi daha sanatseverleri bekliyor. Sanatçı Emre Lüle, “Distopya” sergisiyle, poliplastik tasarımı dünyada ilk kez sanatsal bir araç olarak sunuyor. Sanatseverleri Bir ütopyadan bir diğer distopyaya sürükleyen sergi, iç içe geçmiş katmanlardan oluşan kompozisyonları sunuyor. 10 eserden oluşan Distopya seçkisinde, sanatçı eleştirisini iletişim ağlarıyla örülmüş bireyin sosyal rolüne yönlendirirken, iki kavramsal zıtlık arasında bireyin kültürel işlevini de eleştiriyor.

sanatin-kalbi-cermodern-de-atiyor-522040-1.

Bir diğer ilgi çekici sergi ise, Dünyaca ünlü Meksikalı heykeltıraş Jorge Marin’in “Varlığın Yeniden İnşası”… 10 Şubat 2019’a kadar Cermodern’de yer alacak sergi, Cermodern ziyaretçilerini kapıda karşılıyor. Sergide varlığın inşa süreçlerini yansıtan 10 bronz anıt heykel yer alıyor.

(Gaia Dergi/ Deniz Ali Tatar)