Dün akşam 3 saati aşkın devam eden enerji krizi toplantısında iki Bakan, sanayicileri rahatlatmaya çalıştı. Bazı sanayiciler konutlardan da kesinti yapılmasını talep etti. İSO Başkanı Bahçıvan, “Artık bu bizim babayiğitliğimiz bile aşıyor” derken Bakan Varank, ‘fazla fedakarlık yaptık’ eleştirilerine tepki gösterdi. Varank, sanayicileri Karadeniz doğalgazı ile rahatlatmaya çalıştı.

Sanayici enerji krizi nedeniyle tepkili: Bu bizim ‘babayiğitliğimizi’ bile aşıyor

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı ve kötü yönetim politikaları, kış mevsiminin göbeğinde ülkeyi bir enerji krizinin içine çekti. Organize sanayi bölgelerine önce doğalgaz arzı kısıtlandı, şimdi ise 3 günlük elektrik kesintisi uygulanıyor. İki Bakan, dün akşam yapılan toplantıda her ne kadar rahatlatmaya çalışsa da sanayicinin tepkisi büyük. Öte yandan üretim ve tedarik zincirini bozacak bu krizin halka yeni zamlarla yansıması bekleniyor.

Enerji kesintileri nedeniyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, OSB başkanları, TOBB sektör meclis başkanları, oda başkanları, ASKON, MÜSİAD, TİM Genel Başkanları, BOTAŞ ve TEİAŞ’ın üst düzey yöneticilerinin katıldığı online toplantı düzenledi.

Dün akşam 3 saati aşan online toplantıda, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Elbette bu soğuk günlerde sanayicinin elektriği kesmemeyi isterdik ama vatandaşın ev elektriğini kesemeyeceğimiz için fedakarlığı sanayicilere yüklemek zorunda kaldık” dedi. Varank, “Maalesef, bu süreci sanayicilerimizle paslaşarak götürmek zorunda kaldık. Çünkü standart vatandaşlarımızın bu krizi kaldırabilecek gücü yok” ifadelerini kullandı.

VARANK’TAN FEDAKARLIK TEPKİSİ

Bakan Varank, sanayicilerden gelen “fazla fedakarlık yaptık” eleştirisine de tepki gösterdi: “Sanayicilerin fazla fedakarlık yaptığını asla kabul edemeyiz. Biz 1 liraya aldığımız doğalgazı ya da elektriği asla sanayiciye 1,5 liraya satmıyoruz. Maliyetlerin üzerinde sanayiclerin üzerine yük binmesine ben bile şahsen asla izin vermem. O yüzden bu eleştiriyi kabul etmiyorum. Fedakarlıksa, herkes fedakarlık yapıyor.”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise, “Şehirlerin gazını kesme imkânı olmadığı için, sanayi üzerinden bunu yönetmeye çalışıyoruz” dedi. Dönmez, doğalgaz arzı sorununun 10 gün içinde bitip bitmeyeceği konusunda net bir yanıt vermedi, “Sorunun 10 gün sonra bitip bitmeyeceği hususunda da elimizde İran’dan gelen yazı var. O yazıda kesintinin 31 Ocak’a kadar süreceği yazıyor. Bizim hedefimiz 31 Ocak’tan önce bu tamir tamamlanıp çözülmesi ve bunu İran’a bildirdik” dedi.

TÜRKİYE’NİN GAZ STOĞU

Dönmez, toplantıda Türkiye’nin gaz stokuna dair soruya ise, “Gaz stoğu ne kadar var diye soruldu. Bir ülkenin gaz stoğunu tamamen tüketmesi tabii ki mümkün değildir. Depolardan %20 kullanıyoruz. Tuz gölü ve Silivre’deki depolamayı artırma çalışmalarımız devam ediyor” yanıtını verdi.

Bakan Varank, toplantının bir noktasında sanayiciyi şu ifadelerle rahatlatmaya çalıştı: “2023 yılından itibaren Karadeniz gazını ülkeye getirmeye başlayacağız. Bizi çok rahatlatacak.”

‘KONUTLARDAN DA KESİNTİ YAPILSIN’ TALEBİ!

Sanayici ise tepkili. Bazı patronlar, konutlardan da kesinti yapılmasını talep etti. Toplantıda iki Bakan’a iletilen tepkilerden bazıları şöyle:

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç: Enerji üretimiyle ilgili geleceğe yönelik yatırımların olmadığını görüyoruz. Hadi şimdi bu krizi atlattık, peki İran her gazı kestiğinde biz gazsız, elektriksiz mi kalacağız?

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar: Biz sanayicileri çok zorluyor. O yüzden ben de, konutlarda kademeli kesinti yapılması gerektiğini düşünüyorum.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir: Bu yükün sadece sanayicilere değil, konutlara da yansıtılması görüşüne katılıyorum.

“BİZİ AŞIYOR”

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan: Evet, biz sanayiciler olarak çok güçlüyüz ve babayiğitler olarak bugüne kadar pek çok zorluğu göğüsledik. Ancak, artık bu bizim babayiğitliğimiz bile aşıyor.

TİSK Genel sekreteri Akansel Koç: Bu süreç, ilaç tedariğinde de ciddi sıkıntılar yaratacaktır.

TOBB Tekstil Sanayi adına Adil Konukoğlu: Bu kadar doğalgaz talebi sürdürülebilir olmadığı için milli doğalgaz üretiminin mutlaka artırılması gerekiyor. Sadece sanayicilere kesinti yapılmasını ben de haksız buluyorum. Evlerden kesemezsiniz ama AVM’lerden kesebilirsiniz diye düşünüyorum.