Sanayiciden Merkez Bankası’na faiz çıkışı

Haber Merkezi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Temmuz ayı olağan meclisi toplantısında finansmana yönelik ihtiyaçlar ve para politikasına yönelik değerlendirmeler öne çıktı.

Toplantıda konuşan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, küresel ekonomik iklimin Türkiye'nin aleyhine döndüğünü, ihracat pazarlarında bozulma yaşanırken sanayicinin finansmandan mahrum kalmaması gerektiğini belirtti.

Ana ihracat pazarlarında resesyonun azımsanamayacak bir ihtimal olduğunu belirten Bahçıvan avro/dolar paritesinin de ihracatçı sanayici için kritik olduğunu söyledi. Bahçıvan konuşmasında para politikasına ilişkin değerlendirmesinde ekonomik güven ve küresel gerçeklerle uyum sağlamayan birtakım adımların kısa vadede yüksek faize dönük bazı çözümler getirse dahi, oluşturduğu güven kırılganlıkları, beklentilerdeki bozulmaların etkisiyle daha uzun vadede hem finansal kaynaklara erişimi zorlaştırdığını hem de maliyeti artırdığını ifade etti. Bahçıvan, bu politikaların faizleri düşürmediğini aksine faiz oranlarını altından kalkılması daha da zor noktalara taşıdığını söyledi.

Bahçıvan, Türk sanayicisi ve ihracatçısını en çok zorlayan unsurun nitelikli finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar olduğunu, bankalarda TL cinsi ticari kredi faizlerinin yüzde 40 bandını aştığını belirtti.

Risk priminin 900 gibi tarihi seviyelere dayanması neticesinde yurtdışından borçlanma olanaklarının en aza indiğini söyleyen İSO Başkanı Bahçıvan bankalar ve şirketlerin yurt dışından borçlanmalarda zorlandığını ve iki haneli döviz cinsi faizler ile karşılaştıklarını ifade etti.