Sanayide işler hızla bozuluyor

Türk Lirası'nda yaşanan soluksuz değer kaybı sanayi için kriz sinyallerinin çalmasına neden oluyor. TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan Sanayinin Sorunları ve Analizleri Bülteni'ne göre, dünyadaki para ikliminin Türkiye aleyhine değişti ve dış kaynak bulmada zorlanacak Türkiye, IMF’den kredi istemek ve karşılığında acı reçeteler uygulamak zorunda kalabilir.

Her ay iktisatçı-yazar Mustafa Sönmez’in katkısıyla hazırlanan bültenin 39’uncusu, sanayideki inişe ve IMF’ye gitme riski konusuna ayrıldı. Yapılan analizde şu noktalara dikkat çekildi:

»Sanayi üretimindeki artış ocak ayından bu yana düzenli olarak azalıyor. Buna karşılık dolar her geçen ay daha yüksek oranda artış gösteriyor. Sanayi üretimi ile doların artışı nisanda neredeyse eşitlendi.

»Büyüme için başvurulan doping şırıngasının yol açtığı yüksek enflasyon, yüksek cari açık ve kamu açığı sorunları, ekonominin yönetilmesini güçleştirirken dışarıda, özellikle ABD’de pekişen faiz artırma adımları, Türkiye’nin muhtaç olduğu acil sıcak para girişini zayıflattı.

»2018’in ilk 4 ayında 22 milyar dolara yaklaşan cari açık, geçen yılın aynı dönemini yüzde 80 geçmiş durumda. Bu hızlı tırmanışın yanında, açığın finansmanı da denizin kurumakta olduğunu gösteriyor. Bankaların dışarıdaki 11 milyar dolarlık mevduatı içeri çektikleri ve 4 milyar dolara yakın kaynağı belirsiz fon girişi ile açığın finanse edilmeye çalışıldığı görülmektedir. Ayrıca ilk 4 ayda rezervlerden de 2 milyar dolara yakın kullanım görülmektedir.

Bütün bunlar, artan cari açığı dış kaynakla finanse etmenin güçleştiğini, göstermektedir.

Hükümet ekonomiyi yönetmekte yetersiz
»Türkiye’nin artan riskleri, seçim konjonktürünün eklediği belirsizlik ve AKP rejiminin ekonomiyi yönetmedeki yetersizliği, vadesi gelen dış borçların yenilenmesinde ve diğer yükümlülüklerin yerine getirilmesinde Türkiye’yi giderek aciz duruma getiriyor. Benzer sorunları, biraz daha akut biçimde yaşayan bir başka çevre ülke Arjantin’in çıkışı IMF’e gitmekte bulması, tüm dünyada “Türkiye de IMF yolcusu mu?” sorusunu gündeme getirdi. Dış kaynak teminindeki darboğazın aşılamaması halinde Türkiye’nin IMF’den kredi talep etmesi, bunun karşılığında da acı bir reçeteyi uygulamak zorunda kalması ihtimaller arasında.