HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, İstiklal Caddesi saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada, "Burada karanlık hesaplar var. Bu hesaplar, bu iktidarın içindeki güçlerle bağlantılıdır. Biz bu vahşi saldırının kimler tarafından gerçekleştirildiğinin araştırılmasında ısrarcı ve takipçisi olacağız. Hakikatin ortaya çıkarılmasını ısrarla talep edeceğiz, bu yolda her türlü çabayı sarf edeceğiz" dedi.

Sancar'dan İstiklal saldırısı açıklaması: Kimler tarafından gerçekleştirildiğinin araştırılmasında ısrarcı olacağız

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP Ağrı 4’üncü Olağan İl Kongresi’ne katıldı. Kongrede konuşan Sancar, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Her zaman söylüyoruz, Türkiye zor bir dönemeçten geçiyor. Geçen yıldan beri tekrar tekrar vurguluyoruz. Bu yıl final yılıdır. 2023’ün en geç Haziran ayında seçimler yapılacak ve bu seçimler Türkiye tarihinin en önemli seçimi olacak. Biz de bunun farkındayız. Evet, seçimler siyasal mücadelenin önemli bir parçasıdır" diyen Sancar, "Ama toplumsal mücadeleyi görmeden sadece seçimlere bakarak başarıya ulaşabileceğimizi elbette düşünmüyoruz. Lakin bu seçimler farklı, bu seçimler gerçekten de toplumsal mücadele ile siyasal mücadelenin en sıkı bir biçimde iç içe geçtiği bir dönemeçti. O nedenle her gün seçimleri konuşuyoruz." ifadelerine yer verdi.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, seçim sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sancar, "Bu iktidar seçimlere giderken pek çok manevra yapacak. Bizler bunu aylardır dile getiriyoruz. Kaos planları da yapacaklardır. En azından bu iktidarın içindeki belirli odaklar, devletin içindeki belirli güçler kaos planlarıyla seçim sürecini ve siyaseti de dizayn etmeyi de mutlaka planlıyorlardır. Bunları mutlaka her seferinde bilmemiz ve görmemiz, yolumuzu yürürken buna tedbir almamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

İSTİKLAL CADDESİ SALDIRISI

İstiklal Caddesi'nde meydana gelen terör saldırısıyla ilgili de konuşan Sancar, şunları kaydetti:

"Taksim’de geçen hafta bir bombalı saldırı gerçekleşti. Evet orada vahşi bir katliam yaşandı. 6 insanımız hayatını kaybetti, 81 insanımız yaralandı. 6’sının tedavisi devam ediyor. Öncelikle orada hayatını kaybeden bütün insanlara Allah’tan rahmet diliyorum, ailelerine halkımıza, başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Yaralıların da bir an önce sağlıklarına kavuşmasını diliyoruz. Bu tür olaylara yönelik tavrımız nettir, ikirciksizdir. Bizler bu saldırıyı ‘vahşet’ olarak tanımlıyoruz, insanlığa karşı suç olarak görüyoruz. Her zaman da tutumumuz böyle olmuştur, şimdi de böyledir, gelecekte de böyle olacaktır. Bu katliamdan kim fayda umuyorsa ona karşı mücadelede tavizsiz olacağız.

"BURADA KARANLIK HESAPLAR VAR"

Patlama olduğu andan itibaren bu iktidarın yaptıklarını hepimiz görüyoruz. Önce karartma uyguladılar, sansürü devreye soktular. İnternette bant daraltma yöntemiyle gerçeğin halka ulaşmasını engellemeye çalıştılar. Neden neyi gizlemeye çalışıyorsunuz. İlk anda patlamanın sebebi bilinmiyorken, gizlemeye çalıştılar. Sonra da ortalığı bulandırmak için sürekli yeni senaryolar ortaya attılar. Biz bu yöntemi de tanıyoruz. Bütün bu yapılanlar suçluluk telaşının birer delilidir. Evet, en başta İçişleri Bakanı demeyeceğim, suç işleri bakanının ortalığı bulandırma çabası, bir suçlunun telaşı bir hesap verme paniğinin yansımasıdır. Neden bu kadar karanlık yaratıyorsun? Neden bu kadar çarpıtma yöntemine başvuruyorsunuz? Çünkü halklar da görüyor, Türkiye toplumu görüyor, burada karanlık hesaplar var. Bu hesaplar, bu iktidarın içindeki güçlerle bağlantılıdır. Biz bu vahşi saldırının kimler tarafından gerçekleştirildiğinin araştırılmasında ısrarcı ve takipçisi olacağız. Hakikatin ortaya çıkarılmasını ısrarla talep edeceğiz, bu yolda her türlü çabayı sarf edeceğiz. Bu yolla bu yöntemle kanla, vahşetle siyaseti ve seçim sürecini dizayn etme oyunlarını mutlaka boşa çıkaracağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın."

"KARA PROPAGANDAYA KİMSEYİ İNANDIRAMIYORLAR"

"HDP’de suçlama kampanyası başlattılar, kara propaganda başını aldı gidiyor. Ama buna kimseyi inandıramıyorlar" diyen Sancar, "Çünkü sürekli yalan üzerine yalan söylüyorlar. Bizler bu ülkede bu karanlık oyunların hangi merkezlerde ve kimler eliyle gerçekleştirildiğini Suruç’tan, Diyarbakır mitingimize yapılan saldırılardan Ankara Gar Katliamı’ndan Reyhanlı’dan biliyoruz. Örnekler çoktur, bunun temelinde yatan politikalar da bellidir. Bu iktidar savaş politikalarıyla, hem Kürt sorununda çözümsüzlüğü derinleştiriyor, hem de başta Suriye olmak üzere bölgede kaosu derinleştiriyor. İdlip’te, Efrin’de neler olduğunu, neler planlandığını, neler yapıldığını hepimiz görüyoruz. İşte bu savaş politikaları, bu ülkeye acıyı yaşatmaktan başka bir sonuç doğurmuyor. Canlarımız gidiyor, kaynaklarımız buraya yatırılarak heba ediliyor" ifadelerini kullandı.

"SUÇ İŞLERİ BAKANI MİLLETVEKİLLERİNİ TEHDİT EDİYOR"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında eleştirilerde bulunan Sancar, şöyle devam etti:

Dün bütçe görüşmelerinde gördünüz. Suç işleri bakanı her gün çete lideriyle çıkan boy boy fotoğraflar, uyuşturucu baronlarıyla ilişkisi açığa çıkan bu zat, tutup milletvekillerini tehdit ediyor. Ağzından küfürler, tehditler, şantajlar dökülüyor. Ama nafile, dün de arkadaşlarımız Meclis’te yüzüne karşı söylediler. Bu suçlar hesapsız kalmayacak. Bu bakan adı altında her türlü kirli ilişkiye giren bu ülkenin insanlarının geleceğini karartacak oyunların içinde olan suç işleri bakanı hesap vereceğini biliyor. Yargı önünde adil yargı kurulduğunda ki yakındır, demokratik cumhuriyet geldiğinde yaptıklarının hesabını vereceğini biliyor. O nedenle sürekli tehdit, sürekli şantaj. Arkadaşlarımız dün gereğini yaptılar, hepsinin emeğine yüreğine sağlık. Halkımız da bugün gereğini yapacak. Seçimler geldiğinde bunların nasıl hesap vereceklerini halk gösterecek. Sizler bu kararlı duruşunuzla, bu inançlı yürüyüşünüzle bütün bu kirli tezgahları boşa çıkmasını sağlayacaksınız. "

KÜRT SORUNU AÇIKLAMASI

Kürt sorununda demokratik çözüm için müzakere ve mücadele edebileceklerini vurgulayan Sancar, şunları kaydetti:

"Gerçekten Kürt sorununda demokratik çözüme, Türkiye’de demokrasi ve hukuka gidecek yolu açmak için kim hangi adımı cesaretle samimiyetle ve şeffaflıkla atarsa, buradayız onu da konuşuruz. Müzakere edebiliriz, mücadele edebiliriz. Mücadeleyi en kararlı şekilde yaparız, müzakereyi en ustaca yürütürüz. Şimdi öbür tarafta bir yandan mevcut rejimi sürdüreceğini sananların yaptıkları hamleler var ama öbür tarafta da eski rejimi yeniden bir ambalajla getirme planları yapanlar var, onların da farkındayız. Biz diyoruz ki bu hesaplarla, bu planlarla bu ülkenin ihtiyaç duyduğu ve büyük fırsat yakaladığı demokratik dönüşüm gelmez. Önümüzde büyük bir imkan var yeni bir başlangıç yapmak, demokratik dönüşüm için özgürlük için emekten yana bir ekonomik düzen için barış için önemli bir imkan var önümüzde. Bu imkanları küçük hesaplar ve restorasyoncu arayışlara heba etmeyin. Çağrımız bütün muhalefete ve toplumsal demokratik güçleredir; alternatifsiz değilsiniz. Bizler varız, bu ülkenin bu zor dönemeçten demokrasiye, demokratik cumhuriyete giden yolu açacak birikime kadrolara geleneğe akla sahip olan HDP var. Siz varsınız. İttifaklarımız var, emek ve özgürlük ittifakı büyüyecek. Bütün ezilenleri sömürülenleri dışlananları, yok sayılanları kapsayacak şekilde büyütme kararlılığındayız. Kürt sorunda demokratik çözüm Türkiye’nin tamamına demokratik cumhuriyet hedef budur."