Sanders: İsrail’i bir ırkçı yönetiyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de 3 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesi Demokrat Parti’de aday adaylık maratonu devam ediyor. ABD’nin Güney Carolina eyaletinde yapılan ve CBS kanalı tarafından canlı yayınlanan tartışma programı, yedi Demokrat aday adayını karşı karşıya getirdi. Programda eğitim, sağlık reformu ve koronavirüsle ilgili tedbirler gibi iç politika konularının yanı sıra dış politika konuları da geniş şekilde ele alındı.

Demokrat aday adayları programda Ortadoğu’daki gelişmelerle ilgili görüşlerini paylaştı. Vermont Senatörü Bernie Sanders, İsrail-Filistin meselesinin Trump’ın yaptığı gibi tek taraflı adımlarla çözülemeyeceğini vurguladı. Sanders, İsrail’in ve Başbakan Netanyahu’nun politikalarını eleştirerek, “Ben Yahudi olmaktan gurur duyuyorum ve İsrail’de de yaşadım. Fakat maalesef trajik bir şekilde İsrail’i reaksiyoner bir ırkçı yönetiyor. İsrail’in güvenlik içinde yaşama hakkını kesinlikle savunuyoruz, ancak Filistin halkının acılarını görmezden gelemeyiz” dedi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu için ‘ırkçı’ ifadesini kullanan Sanders, başkan olması halinde ABD’nin Kudüs’teki büyükelçiliğini yeniden Tel Aviv’e taşımayı düşünebileceğini söyledi.

Bir diğer aday adayı Senatör Elizabeth Warren ise bölgeyle ilgili kararı ABD’nin değil orada yaşayanların alması gerektiğini belirtti. İsrail kadar Filistinlilerin de orada yaşama hakkı olduğunu vurgulayan Warren, iki devletli çözümün koşullarının ABD tarafından belirlenemeyeceğini kaydetti. Eski New York Belediye Başkanı ve milyarder iş adamı Michael Bloomberg ise bölgede İsrail ile Filistin arasında uzun yıllardır sorunun devam ettiğini ve her iki toplumun güven içinde yaşamaya hakkı olduğunu söyledi.