Vermont Senatörü Bernie Sanders, yurtdışında yaşayan ABD vatandaşı Demokrat delegelerin oy verdiği ön seçimi rakibine ciddi fark atarak kazandı

Sanders rakibine fark attı

ABD’de Demokratların ön seçim yarışı Vermont Senatörü Bernie Sanders ve eski başkan yardımcısı Joe Biden arasında sürerken yurtdışındaki ABD vatandaşı delegelerle yapılan ön seçimin sonuçları açıklandı. Bernie Sanders, 40 bini aşkın kişinin oy kullandığı oylamadan yüzde 57.9’uyla galip çıkarken rakibi Joe Biden, yüzde 22.7’de kaldı. Üçüncü sırada ise yüzde 14,3 oy alan ancak adaylık yarışından çekilen Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren yer aldı.

KATILIM YÜZDE 15 ARTTI

Oylamanın sonuçları, ülkedeki yeni koronavirüs salgını nedeniyle önceki gün video konferansla açıklandı. Demokratların kampanya yürütücülerinden Julia Bryan, ön seçimlere katılımın 2016’ya göre yüzde 15 arttığını açıkladı. Salgına rağmen katılımın ‘etkileyici’ olduğunu ifade eden Bryan, “Yeni koronavirüsün getirdiği zorluk göz önüne alındığında bu etkileyici. Halbuki salgın bizi birçok merkezimizi kapatmaya zorladı” diye konuştu.

Yurtdışında yaşayan ABD vatandaşı Demokrat delegelerin ön seçime en çok katılım gösterdiği ülkelerin İngiltere, Almanya, Kanada, Fransa ve Meksika olduğu belirtildi.

OYLAMA DEVAM EDİYOR

Öte yandan koronavirüs salgını nedeniyle Demokratların ön seçim takvimi yavaşlasa da oylama süreci devam ediyor. Georgia, Lousiana, Maryland ve Kentucky eyaletinde yapılacak ön seçimler ileri tarihe alınırken, Puerto Rico’da 29 Mart için planlanan ön seçimin de ertelenmesi bekleniyor. Ön seçimler 18 eyalette daha yapılacak. n Dış Haberler Servisi