İktidarın küçük ortağı MHP Lideri Bahçeli’nin erken seçim açıklaması, muhalefetin tepkisini çekti. 6 Nisan’dan sonra erken seçim yapılması teklifine destek vermeyeceğini bildiren muhalefet partileri seçim çağrısını yineledi.

Sandığı kurun
Seçimler, normal takvime göre 18 Haziran'da yapılacak. (Fotoğraf: Depo Photos)

BirGün/Ankara

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin haftalık Meclis Grup Toplantısı’nda seçimlere yönelik tartışmalara yol açan ifadeler kullandı. 18 Haziran’da yapılması gereken TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin erkene alınması hakkında konuşan Bahçeli, “Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimleri ister zamanında ister erkene alınsın biz iki seçeneğe hazırız. Seçim kararının alınabilmesi için ya 360 vekilin oyu ya da cumhurbaşkanımızın Türkiye’yi seçime götürmesi lazımdır. İki yol da hukukidir” dedi.

Bahçeli’nin, bu değerlendirmesine muhalefet temsilcileri tepki gösterdi. Yeni Milletvekili Seçim Kanunu ile seçimlere gidilmesi için seçimlerin 6 Nisan’dan sonra yapılması gerektiğini anımsatan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Yapacaklarsa 6 Nisan’dan önce erken seçim yapsınlar. Gerisi milletin değil iktidarın işine gelir” dedi. 6 Nisan’dan önce yapılacak erken seçime destek vereceklerini ifade eden Özkoç, “Onlar, millet için erken seçime gitmiyorlar. Onlar, kendileri için seçime gitmek istiyorlar. Tek düşündükleri iktidarlarını sürdürmektir. Gözlerini karartmışlar. Cumhuriyet tarihinde Meclis’i kaç kere feshettiler ki şimdi fesih konuşuluyor? Meclis’i feshetmeyi bile göze alacak kadar gözlerini karartmışlardır” ifadelerini kullandı. Vatandaşın AKP ve MHP’nin koltuk hırsı uğruna derin yoksulluk yaşadığını bildiren Özkoç, “Yaşananları milletimizin takdirine bırakıyoruz. Zaten en başından beri sandıktan kaçmadığımızı söyledik. Bir an önce seçim yapılması gerekiyor. Sandık için mücadele ediyoruz. Milletin vicdanına güvenimiz tamdır ve takdir milletindir. Ama bu koşullarda AKP iktidarını uzatsın diye 6 Nisan sonrası seçime ‘evet’ diyemeyiz” diye konuştu.

İYİ Parti cephesinden de benzer açıklamalar geldi. Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, “Bir an önce milletimizin karşısına seçim sandığının getirilmesini ortaya koyduk. Biz, İYİ Parti olarak açık ve net bir kararın içindeyiz. 6 Nisan tarihinden sonra yapılması düşünülecek, planlanacak herhangi bir seçim tarihine asla onay vermeyeceğiz. Genel Başkanımızın ve kurullarımızın ortak görüşüdür” dedi. HDP’nin, iktidarın kendisine en uygun tarih arayışı nedeniyle 6 Nisan sonrası yapılacak bir erken seçim önerisine onay vermeyeceği bildirildi.

DESTEKSİZ OLMUYOR

Meclis'te AKP’nin 286, CHP'nin 134, HDP'nin 56, MHP’nin 48, İYİ Parti'nin 37 milletvekili bulunuyor. Bir de BBP koltuğu eklendiğinde, Cumhur İttifakı'nın Meclis kararıyla erken seçim kararı alabilmesi için 25 oya daha ihtiyacı bulunuyor. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Meclis'i feshederek erken seçim kararı alabiliyor.