IKBY bağımsızlık referandumu için geri sayarken, Ankara’nın tepkisi de sertleşiyor. Dışişleri Bakanlığı ‘bedeli olacağını’ belirtirken; Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ise “Sessiz kalmayız” dedi

‘Sandığın bedeli olur’

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) geri adım atmayacağını açıkladığı bağımsızlık referandumuna az bir süre kala, Ankara da tepkisini sertleştiriyor. Son olarak Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Referandum konusundaki ısrarın mutlaka bir bedeli olacak” denildi.

Irak Temsilciler Meclisi’nin, ‘IKBY tarafından yapılması öngörülen bağımsızlık referandumunun yasadışı olduğu ve bu girişimin reddedildiği’ yönündeki çıkışını hatırlatan Dışişleri Bakanlığı, “Bu kararı memnuniyetle karşılıyoruz ve kuvvetle destekliyoruz” dedi.

‘Dostane tavsiyelere rağmen’
“Ülkemizin ve uluslararası toplumun sağduyu sahibi tüm üyelerinin uyarılarına rağmen IKBY liderliğinin referandum bağlamındaki ısrarcı tutumunu ve giderek duygusal bir hal alan açıklamalarını endişe verici buluyoruz” denilen açıklamaya şöyle devam edildi; “IKBY’nin aksi yöndeki bütün dostane tavsiyelere rağmen referandum konusundaki yaklaşımında ısrar etmesinin mutlaka bir bedeli olacağını dikkate alması gerektiğini vurguluyor; bu itibarla, IKBY’yi biran önce aklıselim ile davranmaya ve sözkonusu hatalı yaklaşımından vazgeçmeye davet ediyoruz.”

Ardından diyalog çağrısı yapan Bakanlık, şu ifadeleri kullandı; “Türkiye, Bağdat-Erbil ilişkilerinin anayasal ve adil bir zeminde yürütülmesini, bu bağlamda, IKBY’nin anayasal anlaşmazlıklara dayanan meşru taleplerine ilişkin hususların diyalog yoluyla çözüme kavuşturulmasını arzu etmektedir. Bu yaklaşımla, Merkezi Hükümet ile IKBY arasındaki ilişkilerin toprak bütünlüğü, siyasi birlik ve karşılıklı fayda temelinde kuvvetlendirilmesi için Türkiye elinden gelen desteği vermeye hazırdır.”

Kalın: İsrail dışında destekleyen yok
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da “Erbil’in bu yanlış karardan bir an önce dönmesini bekliyoruz. Kerkük’le ilgili gelişmelere sessiz kalmayız” dedi.

İsrail dışında tek bir ülkenin bile referandumu desteklemediğini savunan Kalın, “Kerkük’ün demografik yapısını değiştirecek her türlü adıma karşıyız. Bizim çağrımız, bu referandum kararından derhal vazgeçmeleri ve Irak’ın toprak bütünlüğü içerisinde Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümüne yönelik adımların atılması olacaktır. Kuzey Irak ile iyi ilişkiler içinde olduk ama bunu baltalayacak adımlardan uzak durmaları gerekiyor. Kerkük’ün referanduma dahil edilmesi de kabul edilemez” diye konuştu.

Başbuğ: Meclis acil toplanmalı
Öte yandan eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da konuya dahil oldu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Başbuğ, “TBMM en kısa zamanda IKYB’nin 25 Eylül’de gerçekleştireceği bağımsızlık referandumuna karşı bir karar almalıdır. Aksi, tarihi bir hata olur” ifadelerini kullandı.

Hakan Fidan bölgede
Türkiye, IKBY’nin 25 Eylül’de düzenleyeceği referanduma karşı olduğunu ilan etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kararı ‘hata’ olarak nitelemiş ve “Bu adım kimsenin yararına değil” demişti.

Ankara ile Erbil arasında referandum krizi devam ederken, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın bölgeye gideceği iddia edilmişti. Fidan’ın, PKK’nin elinde olduğu söylenen iki MİT personelinin serbest bırakılmasına dönük faaliyetlerde bulunacağı belirtilmişti.
Irak Meclisi de referandumu yasadışı görüyor. ABD, ise acil hedefin IŞİD’in yenilmesi olduğu gerekçesiyle referandumun ertelenmesini istiyor. Tüm bunlara karşın geri adım atmayan IKBY Başkanı Mesud Barzani “Geri dönüş yok” diyor.