Sandık barolardan kaçırılmak isteniyor

HABER MERKEZİ

AKP’nin ‘lebaleb’ kongrelerine herhangi bir sınırlama olmazken baroların genel kurullarına getirilen 300 kişi sınırlamaya tepki büyük. Sandığın avukatlardan kaçırılmak istendiğini söyleyen aralarında İstanbul, Ankara ve Diyarbakır barolarının da olduğu 51 baro başkanı tarafından yapılan ortak açıklamada, “Baro genel kurulları için getirilen 300 kişi sınırlamasının pandemi mücadelesi ile ilgisi olmayan bir çifte standart uygulaması olduğunu ve gerçekçi, bilimsel, hukuksal bir dayanağı olmadığını hepimiz görüyoruz” denildi.


Baro genel kurullarının önündeki engellerin kaldırılmasının demokrasinin gereği olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Baro seçimlerinin üzerinden elinizi çekin” ifadeleri kullanıldı. Ekim 2020’den bu yana genel kurulların yapılmasına izin verilmediği hatırlatılan açıklamada, şunlar dile getirildi: “Yüksek Seçim Kurulu’nun pandemi nedeniyle verdiği bu karar ‘bu süreçte çeşitli açıklamalar ve Yüksek Seçim Kurulu kararları ile hukuka aykırı bir durum’ olağanmış gibi gösterilmeye çalışılıyor ve gerçeğe aykırı açıklamalarla toplumun hafızasında bir algı oluşturuluyor. Görülüyor ki pandemi gerekçe gösterilerek avukatların önünden sandık kaçırılmak isteniyor.”

Pandemi nedeniyle baroların genel kurullarının devamlı ertelenmesinin ardından baro başkanları 5 binin üzerinde avukatın olduğu illerde iktidara yakın ikinci baronun kurulması için olduğu yönünde eleştiri almıştı.