Yaklaşan seçimler için kampanyalar yoğunlaşırken sandık başında hile olasılığına karşı partiler alarma geçti. Çeşitli siyasi partilerden 5 milyon kişi müşahit yazıldı.

Yaklaşan seçimler için kampanyalar yoğunlaşırken sandık başında hile olasılığına karşı partiler alarma geçti. Çeşitli siyasi partilerden 5 milyon kişi müşahit yazıldı

TBMM Başkanı Arınç, "Sandık başlarında birtakım hileli işlemlere başvurulması mümkündür. Bunun için bazı grupların özel çaba gösterdiğini biliyoruz" sözleriyle birlikte gözler sandığın güvenliğine dikildi. Siyasi partiler de 22 Temmuz'da olası sandık hilelerine karşı özel tedbirler alıyor. Her sandığın başına en az üçer müşahit konulacak. Seçmenin yaklaşık yüzde ıo'u müşahit olarak görevlendirilirken ilk kez bu seçimlerde sivil toplum kuruluşları da gözlemci bulunduracak.

TBMM Başkanı Arınç, bir televizyon kanalında yaptığı konuşmada, "Sandık başlarında birtakım hileli işlemlere başvurulması mümkündür. Bunun için bazı grupların özel çaba gösterdiğini biliyoruz" dedi ve sandık kurullarını uyardı. Arınç, "Seçim sonuçlarının şu veya bu şekilde provoke edilmesi, sandık başlarında bir takım hileli işlemlere başvurulması mümkündür. Bunun için bazı grupların özel çaba gösterdiklerini biliyoruz. Sandık kurulu başkanı ve üyelerinin, hem dışardan yapılacak müdahalelere hem de kendi içerisinde her oyun değer kazanmasına dikkat etmesi lazım" diye konuştu.

SEÇMENİN YÜZDE IO'U MÜŞAHİT

Seçimlere 8 gün kala olası sandık hilelerine karşı adeta seferberlik başlatan partiler, görevlendirdikleri üyelerini seminerden geçiriyor. Sadece AKP, CHP, MHP ve DP'nin 3 milyon civarında müşahidinin sandık başlarında olacağı tahmin edilirken diğer 10 parti ve bağımsızlar ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle birlikte bu sayının 5 milyona ulaşacağı ifade ediliyor.

İlk kez bu seçimde Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) gibi kuruluşlar da gözlemci bulunduracak. ÇYDD sandık başlarında 500 bin kişiyi görevlendirmeye hazırlanırken Türkiye genelinde 158 bin 700 sandıkta oy kullanacak 42 milyonu aşkın seçmenin neredeyse yüzde ıo'unun müşahit kaydedildiği açıklandı. AKP her sandıkta

9,CHP 3, MHP 3 ve DP 3 görevli bulundurmayı hedefliyor. Siyaset bilimciler partilerin sandık başlarında görevli bulundurmalarının karşılıklı güvensizlikten kaynaklandığı noktasında birleşiyor.

AVRUPA'DAN GÖZLEMCİ GELİYOR

Öte yandan seçimleri Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyesi 40 parlamenterin izleyeceği açıklandı. Gözlemciler özellikle Güneydoğu'da görev alacak.

Baskın Oran sandık gözlemcisi arıyor

İstanbul 2. Bölge Bağımsız Milletvekili adayı Baskın Oran, seçimlerde sandık başı oyunlarına kurban gitmemek için, "Oyuna sahip çık, sandık gözlemcisi ol" kampanyası başlattı. Oran, sandık gözlemcileri için bir de rehber hazırladı. Seçim kampanyasının yanısıra, "Oyuna sahip çık, sandık gözlemcisi ol" kampanyası da başlatan Oran, seçim nedeniyle kurduğu www.baskinoran.net sitesi aracılığıyla, sandık gözlemcisi olmak isteyenlere çağrıda bulundu. Oran sandık güvenliğini ciddiye aldıklarını söyledi. Birgün