HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bölgede “merkezi bir gladio”nun devrede olduğu iddiasını yineledi. Seçim güvenliği için ise “Saray sandıklara el koyacak. Baskı hazırlığı yapıyorlar” dedi

‘Sandıklara el koyabilirler’

SEBAHAT KARAKOYUN

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, TBMM’de bugün yapılacak olağanüstü toplantı öncesinde milletvekilleriyle bir araya geldi. Milletvekilleri ile yapılangörüşmeye verilen arada parlamentoda bir grup gazeteciyle sohbet eden ve sorularını yanıtlayan Demirtaş, bölgeden gelen milletvekillerinin “seçim koşulları yok” izlenimini aktardıklarını belirtti. Bölgede “merkezi bir gladio”nun devrede olduğunu savunan Demirtaş, seçim güvenliğine yönelik endişelerini “Saray sandıklara el koyacak. Sandıklara baskı hazırlığı yapıyor” diyerek aktardı. Demirtaş’ın açıklamaları satır başlarıyla şöyle:

Gladioda ısrarcıyım

Bölgeden arkadaşlarımın aktardığı ciddi iddialar var; oradaki emniyet, jandarma birimlerinden çok dışarıdan gelen küçük operasyonel birliklerin sivilleri hedef alan katliamlar yaptıklarını aktarıyorlar. Valiyi, kaymakamı çok dinlemeyen, plakası olmayan araçlarla gelip operasyon yapıp giden küçük birliklerden söz ediyorlar. Merkezi bir gladio örgütü konusunda ısrarcıyım.

Kılıfına uydurabililer

Şu ana kadar bölgeden gelen vekillerimizin hiçbiri seçim koşulu vardır diyemedi. “Bu koşullarda sandık kurulması, seçim yapılması imkânsızdır” dedi. AKP’nin de amacı bu. İstese bir günde seçim koşullarını oluşturabilir. Zannedersem bunu bir plan çerçevesinde yürütüyor. Cumhurbaşkanı da açıkça, “7 Haziran’daki gibi olmayacak” dedi. Sandıklara ‘Saray’ el koyacak. Nasıl ki devlete, parlamentoya, hükümete el koyduysa, darbe yaptıysa sandıklara da baskı hazırlığı yapıyor. Oyları düşerse seçimi erteleyebilirler de iptal edebilirler de. Ülkemizde darbeyle işbaşına gelmiş bir başkan var. Seçimi erteleme ya da iptal için kılıfına uydurabilir her türlü.

Azil tartışmaları

(HDP’li iki bakana yönelik azil iddiaları) HDP’li bakanlar AKP hükümetinin değil seçim hükümetinin bakanları. Onların işi AKP’nin işini kolaylaştırmak değil. Zaten seçim hükümetini de hile ile kurdular. 11 bağımsız atamaları gerekirken 11 AKP’li atadılar. Bu Cumhurbaşkanı ve bu hükümet şu anda Türkiye’de hiçbir hukuk kuralına uymadan çalışıyorlar, bunu da (azil) yaparlarsa tabii ki şaşırmayız. Davutoğlu da bize ve bakanlarımıza kullandığı üstenci dilden vazgeçsin. Sen vermedin o bakanlıkları biz halkın desteğiyle aldık.

Tüzel aykırı davrandı

(Levent Tüzel’in bakanlık görevini reddetmesi) Partinin kararına her milletvekilinin uyması beklenir. Bakacağız, değerlendireceğiz. Bizimle ittifak yapan tüm partilerin, grupların ittifak hukukuna uyması gerekir. Levent Tüzel bu hukuka kesinlikle aykırı davrandı. HDP’nin aldığı bir kararın başka bir partide değerlendirilmesi hakkı, yetkisi hiçbir ittifak partisinde yoktur. Parti hukukuna, anlaşmamıza aykırı davrandı.

Doktorlara saldırılar

Bütün bu çatışma ortamından herkes zarar görüyor ama sağlık çalışanları, ambulanslar, doktorlara yönelik saldırılar asla kabul edilemez. Bunları kesinlikle lanetlediğimizi ifade etmek istiyorum. Kimden gelirse gelsin. Ambulanslara yönelik saldırılar arada kalıyorlar ve çok büyük zarar görüyorlar. Bu gibi yerlere saldırı en ahlaksız savaş koşullarında bile kabul edilemez. Ben bir kez daha uyarıyorum sağlık çalışanlarına kimse ne elini, ne dilini uzatmalıdır.

Kimse aptal değil

(PKK’nin eylemlerinin HDP’ye etkisi) HDP’nin barış konusundaki çabasını herkes görüyor ve takdir ediyor. Bizim yaptığımız çağrıların sonuç alabileceğini de düşünüyorlar. Daha çok AKP savaşa çekmek istiyor, PKK’yi daha gazla silah kullansın diye tahrik ediyor. Herkes farkında ki bütün ölümlerin faturasını bu savaşı isteyenler ödemeli. HDP’liler, HDP büyük zarar görüyor bu savaştan, ama bu HDP’nin suçlandığı anlamına gelmiyor. Toplum Saray’ı da bizi de izliyor. Kimse halkı aptal yerine koymasın.

Güreşe doyacak

1 Kasım’da Türkiye bir koalisyon seçeneğiyle karşı karşıya kalırsa -ki kalmalı- bence kesinlikle bir koalisyon kurulacaktır. Yenilen pehlivan güreşe doyacaktır. Yeniden bir seçimi biz kaldırırız da AKP kaldırır mı emin değilim. AKP patlama noktasına gelmiş durumda Saray’ın baskısı altında.