Sandıktan kriz çıktı
Sandık sonuçlarındaki şaibeden dolayı muhalefet sokakları ateşe verdi. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Doğu Afrika'nın en önemli ülkelerinden biri olan Kenya'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde William Ruto'nun zaferini ilan etmesinin yankıları sürüyor. Kenya yüksek seçim kurulu başkanı, aday William Ruto'nun başkanlık yarışını kazandığını duyurdu ancak Kenya seçim kurulunun yedi üyesinden dördü, oy sayımı sürecindeki belirsizlikleri gerekçe göstererek sonuçları reddettiklerini duyurdu. Birçok kişi, seçimlerde Ruto lehine ‘hile’ yapıldığına yönelik suçlamalar sebebiyle şiddet olaylarının artacağını düşünüyor.

İTİRAZ EDECEK

Kenya'da muhalif aday Raila Odinga'nın partisi Azimio Koalisyonu'nun, 9 Ağustos'ta yapılan seçim sonuçlarına itiraz edeceği bildirildi. Ayrıca seçim sonuçlarının açıklamasının ardından başkent Nairobi'nin Kibera bölgesinde sonuçlar protesto edildi. Kibera bölgesinde toplanan Odinga destekçileri, lastik yakarak yolları kapattı. Kenya Seçim Komisyonu, ülkede 9 Ağustos'taki seçimlerde Devlet Başkanı Yardımcı William Ruto'nun oyların 50,49'unu, muhalif aday Odinga'nın yüzde 48,85'ini aldığını duyurmuştu.

NE OLMUŞTU?

Daha önce de tartışmalı 2007 seçimlerinin ardından ülke kanlı şiddet olaylarıyla sarsılmıştı. 1200'den fazla kişinin öldürüldüğü 2007 seçimlerinden sonra şiddete yol açabilecek hile iddialarının önüne geçmek amacıyla bu seçimler için çok sayıda kontrol ve denge mekanizması kuruldu. Ancak yine de geçmişin endişeleri devam ediyor. 2017 yılında da Yüksek Mahkeme seçim sürecindeki usulsüzlükler nedeniyle sonucu iptal ettikten sonra çıkan olaylarda 100'den fazla kişi öldürülmüştü.