Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde bulunan Sandras Dağı’nda Alfa Olivin şirketi tarafından tamamı orman alanın içinde ‘Maden Ocağı Kapasite Artırımı Projesi’ planlanıyor. Sandras’ı Koruma Platformu Dönem Sözcülerinden Murat Demirci, “Sandras Dağı ve etki alanındaki Köyceğiz-Ortaca-Dalaman bölgesi madencilik faaliyetleri sebebiyle tehdit altındadır” dedi.

Sandras Dağı tehlikede!

AYCAN KARADAĞ

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde bulunan Sandras Dağı adeta maden kuşatması altında. Mevcut durumda 12 maden ruhsat alanın bulunurken, bunlardan biri olan Alfa-Olivin şirketi tamamı orman alanı içinde olan ‘Maden Ocağı Kapasite Artırımı’ projesi için ÇED süreci başlattı.

ÇED kararı için, salgın kısıtlamalarına rağmen 19 Ocak tarihinde halkın katılım toplantısı gerçekleştirilecek. Projenin bölgeye ciddi zarar verdiği gerekçesiyle bölge halkı projenin kapasite artırımına tepki göstererek Sandras’ı Koruma Platformu öncülüğünde projenin iptali için mücadele ediyor.

Alfa-Olivin şirketi, mevcut durumda 23,24 hektarlık alanda Gökçeova Gölü’nün hemen yanında faaliyetlerine devam ediyor. Kapasite artışı projesinde 136,09 hektarlık alanda yıllık 200 bin ton kapasite artırımına gitmeyi planlıyor. Proje açık ocak işletme yöntemiyle çalışılacak olup, malzemeyi gevşetebilmek amacıyla yılda 2 kez patlatma işlemi gerçekleştirilecek.

sandras-dagi-tehlikede-830675-1.

BÖLGEDE KORUMA ALANLARI MEVCUT

Proje alanı, Köyceğiz ilçesine 10 kilometre mesafede, en yakın yerleşim yeri olan Yayla Mahallesi’nde en yakın konuta 2,6 kilometrede yer alıyor. Faaliyet alanının Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanına uzaklığı 6,63 kilometre, Marmaris Milli Parkına uzaklığı 26,62 kilometre mesafede kalıyor. Bölgede 700 civarında bitki bulunuyor. Proje alanında birçok hayvan yaşarken, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Avlaklar Haritası doğrultusunda söz konusu proje alanı Köyceğiz Devlet Avlağı içerisinde yer alıyor. Bölgede Dalaman Çayı, Gökçay, Karaçay, Boyalıdere, Namnam Çayı, Kargıcak Çayı ve Çayhisar Çayı ile Köyceğiz Gölü, Gökçeova Gölü ve Kartal Gölü bulunuyor.

sandras-dagi-tehlikede-830676-1.

Konu hakkında BirGün’e açıklamalarda bulunan Sandras’ı Koruma Platformu Dönem Sözcülerinden Murat Demirci, bölgenin bütüncül olarak korunması gerektiğini belirterek, “Yaşam kaynağımız Sandras Dağı ve etki alanındaki Köyceğiz-Ortaca-Dalaman- Beyağaç bölgesi madencilik faaliyetleri sebebiyle tehdit altında. Sandras Dağı; barındırdığı su kaynaklarıyla, endemik türleriyle, toprağı ve taşıyla, dereleriyle, gölleriyle, tüm ekosistemiyle bölgemizin birincil öneme sahip ana yaşam kaynağıdır ve bu özelliğiyle bir bütün olarak korunmalıdır. Bölgedeki maden projelerinin bölgemize getireceği iddia edilen kamu yararı; bölge doğasının ve su kaynaklarının korunarak gelecek nesillere aktarılması, 2023 Ulusal Turizm Stratejisi ile ortaya konulmuş alternatif ve doğa turizminin hayata geçirilmesi ve sosyo-kültürel yapının, kırsal yaşam alanlarının ve toplumsal huzurun korunmasıyla elde edilecek kamu yararından daha üstün değildir. Sandras’ı Koruma Platformu olarak bizler, Sandras’ı bir bütün olarak korumaya ve bu yaşam kaynaklarımızı bizden sonraki nesillere korunmuş olarak aktarmaya kararlıyız” diye konuştu.

DOĞA TAHRİBATINA SEBEBİYET VEREN TÜM FAALİYETLER DURDURULMALI

Son olarak Demirci, şunları dile getirdi: “Sandras Dağı eteklerindeki mevcut maden ocakları hemen durdurulmalı, tahrip edilen alanların düzeltilmesi ve yeniden ağaçlandırılması sağlanmalıdır; - Sandras Dağı’nda maden dahil telafisi mümkün olmayacak doğa tahribatına sebebiyet veren tüm faaliyetler durdurulmalı, yeni ve kapasite artırım talepleri için ‘ÇED olumsuz’ kararı verilmeli ve izinler iptal edilmelidir; Sandras Dağı’nın tamamı ve etki alanındaki çevresi, kuzeyindeki ‘Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı’ Gökçeova Gölü de dahil olacak şekilde genişletilerek koruma altına alınmalıdır.”