Urfa ve Kilis’te tamamlanan arama kurtarma çalışmaları sekiz kentte sürüyor. Ekipler, depremin dördüncü gününde çok sayıda yurttaşı enkazdan kurtardı ancak ölü sayısı artıyor. Bölgedeki ekip sayısı hâlâ yetersiz.

Saniyelerle yarış
Antep. (Fotoğraflar: AA)

Haber Merkezi

Ülke tarihinin en büyük felaketlerinden birini yaşanırken, depremin beşinci gününde de enkaz altında kalan yurttaşları kurtarma çalışmaları ise devam ediyor. 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem 10 kenti vurdu. Binlerce yurttaşın yaşamını yitirdiği ve yaralandığı felaketin vurduğu birçok bölgedeki arama kurtarma ekiplerinin sayısı hâlâ yetersiz.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Urfa ve Kilis’te arama kurtarma çalışmalarının tamamlanarak ekiplerin çalışmaların olduğu diğer illere sevk edildiğini açıkladı. Maraş, Hatay, Malatya, Antep, Adıyaman, Diyarbakır, Adana ve Osmaniye'de ise arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

EKİP SAYISI YETERSİZ

Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli üst üste yaşanan 2 depremin en fazla etkilediği Antep’in Nurdağı ilçesi, yolları, köprüleri ve binaları ile büyük bir savaşın sonrasını andırıyor. Büyük çoğunluğu yıkılan ilçenin Aslanlı, Yeni ve Fatih mahallelerinde neredeyse hiç sağlam bina yok. MA’nın haberine göre, AFAD ekiplerinin depremin üçüncü günü olan bu sabah saatlerinde geldiği belirtilirken sayının da yetersiz olduğu belirtiliyor. Depremde enkaz yığınına dönen Nurdağı ilçesinde arama kurtarma çalışması yürüten AFAD görevlisi, çalışmaların yavaş ilerlediğini ve cenazelerin hafriyat kamyonuyla taşındığını söyledi.

Hatay'da enkaz altında kalan 12 yaşındaki Mahir ve 8 yaşındaki Hilal kardeşler, Antalya'dan giden itfaiye ekiplerince depremden 80 saat sonra çıkarıldı. Maraş'ta enkaz altında kalan baba ve kızı, ekiplerce 79 saat sonra sağ çıkarıldı. Merkez Onikişubat ilçesi Şazibey Mahallesi'nde yıkılan Burç Apartmanı'nın enkazında çalışma yapan ekipler, önce 9 yaşındaki Zeynep'e, ardından da 35 yaşındaki babası Feyzullah Polat'a ulaştı. Depremden 79 saat sonra kurtarılan baba ve kızı, sağlık ekiplerine teslim edildi. Gönen Doğal Afetler Arama Kurtarma ve İlkyardım Derneği (GÖNDAK) ekipleri, Maraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerde Hatay'da yıkılan bir apartmanın enkazından 14 kişiyi kurtardı. Maraş'ın Elbistan ilçesinde enkaz altında kalan çocuğun 80 saat sonra kurtarıldığı açıklandı. Malatya'da yıkılan binanın enkazı altında kalan Furkan ve Doğukan kardeşler, kedileriyle birlikte 82 saat sonra sağ çıkarıldı. Ekipler, enkazda ulaştıkları yaralı 5 yaşındaki Furkan Özbay'ı sağlık görevlilerine teslim etti. Daha sonra Furkan'ın ağabeyi, 11 yaşındaki Doğukan'a da ulaşan ekipler, yanındaki kedisi "Asit"i de kurtardı. İki kardeş ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Enkazdan çıkarılan kedi ise inşaatın dışına kaçtı.

Hatay’da bir çocuk enkazdan 80 saat sonra kurtarıldı.Hatay’da bir çocuk enkazdan 80 saat sonra kurtarıldı.

Hatay'ın İskenderun ilçesinde depremde yıkılan 5 katlı binanın enkazından aynı aileye mensup 5 kişi, depremden 80 saat sonra kurtarıldı.

Maraş'ın Afşin ilçesinde arama kurtarma ekipleri bina enkazında fark ettikleri tavşan ve muhabbet kuşunu kurtardı.

Kentlerde, depremzedeler için çadır kurulumu devam ediyor. AFAD tarafından kente gönderilen çadırlar, valilik ve kaymakamlıkların koordinasyonunda belirlenen alanlara getiriliyor. Çadırların kurulumları ise jandarma ekipleri tarafından gerçekleştiriliyor. Ancak depremin vurduğu birçok bölgeye hâlâ çadır gönderilmedi. Çadır ulaşan alanlarda ise çadır sayısının yetersiz olduğu belirtiliyor. Yurttaş soğuk havaya rağmen geceyi sokaklarda geçiriyor.

***

DEPREM BÖLGESİNDEN KAÇIŞ

Tahliye talebinde bulunan depremzedeler dün TSK’nin kargo uçaklarıyla İstanbul’a getirildi Depremin ardından Kahramanmaraş’tan ayrılmak isteyen 43 depremzede ile Adana’dan tahliye talebinde bulunan 40 depremzede TSK’ya ait askeri uçaklarla İstanbul’a getirildi. Depremin en fazla etkilediği illerde yaşayan çok sayıda kişi yolcu otobüsleriyle Eskişehir’e getirildi. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, şehirlerarası otobüs terminalinde karşılama masası kurarken yola çıkan 4 otobüs kente ulaştı. Kayıt işlemlerinin ardından yemek ikram edilen depremzedeler Eskişehir Valiliği koordinasyonunda araçlarla otel ve yurtlara yerleştirildi. Antalya’ya otobüslerle sabah saatlerinde getirilen depremzedeler ise Serik ilçesinde konaklayacakları otel ve kamu kurumlarına ait misafirhanelere yerleştirildi. Deprem nedeniyle evi yıkılan ya da binaları hasar gören yurttaşlar yoğunlukla Bursa, İstanbul ve Ankara gibi batı illerindeki akrabalarının yanına gidebilmek için Antep otobüs terminaline akın etti. Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün, 2 günde yapılan seferlerle 44 bin 716 afetzedeyi deprem bölgesinden tahliye ettiklerini duyurdu.