İktidarın rahatsızlık duyduğu yayınlara erişimi engelleme yetkisi bulunan BTK’nin yaptığı harcamalarda artış yaşandı. Sansür aparatı BTK, bu yılın ilk yarısında, geçen yıla göre 368 milyon TL daha fazla harcama yaptı.

Sansür de arttı harcamalar da

Hüseyin ŞİMŞEK

İnternet ortamında gerçekleştirilen yayınları denetim altına almak için Saray tarafından geniş yetkilerle donatılan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yaptığı harcamalarla birçok önemli kamu kurumunu geride bıraktı.

15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından kamunun hemen her alanında olduğu gibi internet ortamında yapılan yayınları da kendi denetimine alan iktidarın bu konudaki en önemli aparatı olan BTK, erişim engelleme, internet sitesine erişimi tamamen kısıtlama ve yayınları internet sitesinden kaldırmamakta ısrarcı olanlara para cezası verme yetkisine de sahip oldu. Yaklaşık üç yıldır bu yetkilerini özellikle muhalif yayın kuruluşları üzerinde uygulayan BTK, yaptığı harcamalarla da dikkat çekti.


Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın verilerine göre, 2020 yılının ilk altı ayında BTK’nin gerçekleştirdiği harcama miktarı, 3 milyar 276 milyon TL oldu. Bu yılın ilk altı ayında, geçen yıl yaptığı harcamayı yüzde 11 oranında aşan BTK, 3 milyar 644 milyon TL harcadı. BTK, bu harcamasıyla, RTÜK, SPK, BDDK, EPDK gibi düzenleyici ve denetleyici kurumların tamamının yaptığı harcamayı üçe katladı. 11 düzenleyici ve denetleyici kurumdan BTK dışında kalan 10 kurum, 1 milyar 56 milyon TL harcadı.

ÇİFT MAAŞLI YÖNETİCİLER

Yaptığı harcama ile rekor kıran BTK’nin yönetim kurulu, birden fazla maaş alan isimlerden oluşuyor. BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, aynı zamanda iki ayrı kuruluştan daha maaş alıyor. Üç maaşlı Karagözoğlu, BTK dışında Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi’nde ve Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi’nde Yönetim Kurulu Üyeliği yapıyor. Karagözoğlu, BTK’deki özgeçmişi ve kişisel bilgilerinde diğer görevlerinden bahsetmedi. BTK Yönetim Kurulu Üyesi Rıdvan Kahveci ise geçen yıl Ekim ayında kadar hem BTK’de hem de Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi’nde görev aldı.