Sansür yasasına karşı gazeteciler kalem bıraktı!
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

Basın meslek örgütleri ve gazeteciler, TBMM’de görüşülmesi beklenen sansür yasasına karşı Ankara’da sokağa çıktı. Meclis’te gelecek hafta görüşülmesi beklenen sosyal medya ve internet haberciliğine dönük düzenlemeler içeren kanun teklifine tepki gösteren gazeteciler, “Tünelden önceki son çıkıştayız” dedi.

Basın emekçileri, Türkiye Gazeteciler Sendikası, DİSK Basın-İş Sendikası, Gazeteciler Cemiyeti, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, KESK Haber-Sen, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu, Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Diplomasi Muhabirleri Derneği’nin çağrısıyla Ulus Atatürk Anıtı önünde bir araya geldi.

Açıklamada konuşan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, yasanın temel insan haklarına, haberleşme özgürlüğüne, basın özgürlüğüne aykırı olduğunu söyledi. Yasa teklifinde, susturma, korkutma ve hapsetme olduğunu ifade eden Bilgin, “Medyama karışma” diye konuştu.

OTOSANSÜR DALGASI YARATACAK

TBMM’nin önünde açıklama yapmak istenildiğini hatırlatan Bilgin, şunları dile getirdi: “Bizi Meclis’ten uzaklaştırarak sesimizin çıkmayacağını düşünüyorlar. Basın, değil Ulus’a Fizan’a sürülse sesini duyuracaktır. Anadolu basını hiçe sayılmış, gözden çıkarılmıştır. Yaklaşık 1000 gazete, yaşam kaynakları olan resmi ilanları büyük oranda kesilerek, kapanmakla karşı karşıya bırakılacaktır. Basın ilanlarının dağıtımına ilişkin değişikliklerle yazılı basına kilit vurduracak olan düzenleme, meslektaşlarımızın özlük haklarında da hiçbir iyileştirme içermiyor.

Yanlış bilgiyi alenen yayma suçu oluşturup 3 yıl hapis cezası getiren bu yasa tüm toplumu yazmaktan, eleştirmekten, sosyal medyada mesaj paylaşmaktan alıkoyacaktır. Bu yasa toplumsal bir otosansür dalgası yaratacaktır. Seçimlere bir yıldan az bir zaman kalmışken çıkarılan bu yasayla sağlıklı siyasi tartışma ortamı nasıl sağlanacak? Yargıtay’ın görüşündeki gibi uygulamada doğacak karmaşa ve keyfilik nasıl önlenecek? Bu soruları defalarca sorduk ama Meclis’te bizlere hiçbir yanıt verilemedi. İşte bu nedenlerle basın meslek örgütleri olarak, tünelden önceki son çıkışta buradayız.” Basın açıklamasının ardından gazeteciler kalemlerini Atatürk Anıtı önüne bıraktı.

SANSÜR YASASI ERTELENDİ

Diğer taraftan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Sosyal medya düzenlemesini içeren Basın Kanunu teklifi görüşmelerinin ertelendiğini duyurdu. Özkoç, "Basın Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören kanun teklifinin TBMM Genel Kurul görüşmeleri, girişimlerimiz sonucu üzerinde parti gruplarının daha fazla müzakere edebilmesi için bu hafta ertelenmiştir." ifadelerini kullandı.