Seçime giderken AKP gibi muhalefeti susturmak isteyen Miçotakis’in ‘sansür yasası’ planı tutmadı. Tepkiler üzerine Miçotakis hükümeti tasarıdan geri döndü.

Sansürde geri adım
Fotoğraf: Depo Photos

Dış Haberler

Yunanistan’da nisan ayında gerçekleştirilmesi planlanan parlamento seçimlerine sayılı günler kala, muhafazakar Yeni Demokrasi partisi hükümetinin gündeme taşıdığı ve muhalif kesimlerce ‘sansür yasası’ olarak tanımlanan tasarıda Miçotakis hükümeti geri adım atmak durumunda kaldı. Mevcut Başkan Kiriakos Miçotakis’in muhalefeti susturarak girmeye hazırlandığı seçime ilişkin planları tutmayınca dün yapılan oylama öncesinde parlamentoya değişiklik sunuldu. ‘Sansür girişimi’ olarak eleştirilen ve ülkenin uluslararası basın özgürlüğü sıralamasındaki düşüşünü hızlandıracağı düşüncesiyle tepkiye neden olan Ceza Kanunu’nun ‘yalan haber’ ile ilgili 191’inci maddesinde yapılan tartışmalı değişiklik geri çekildi. Naftemporiki gazetesinde yer alan ilgili habere göre, geleneksel ve elektronik basınla ilgili yasa tasarısı için yapılacak oylama öncesinde parlamentoya bir değişiklik sunuldu. Yeni değişiklikle önceki dönemde yürürlükte olan Anayasa’nın tartışmalı maddesi eski haline getirildi.

BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

Yargı tarafından, ‘ekonomi, turizm, savunma kapasitesi, uluslararası ilişkiler açısından tehlike arz eden endişe veya korku yaratabilecek nitelikte’ olduğu düşünülen ‘yalan haberleri’ yayanları üç yıla kadar hapisle cezalandıran hüküm, yeni değişiklikle geri çekilmiş oldu. Yeni değişiklik uyarınca, ceza uygulanabilmesi için ‘tehlike’ gerekçesi yeterli olmayacak. ‘Tehlike’ unsuru ile ‘korku yaratma etkisi’ de dikkate alınacak.

‘Sansür yasası’ konusunda hükümet geri adım atmış olmasına rağmen, ‘yalan haber’ olgusuyla ilgili olarak Yunanistan’da ortaya çıkan muğlaklık gündemdeki yerini koruyor. Yeni yasa, ‘yalan haber’ olgusuna belirsiz atıflar içeriyor. Yeni yasada, ‘yalan haber’ konusunda mizahi makale ile kurgusal gönderi konularına açıklık getirilmiyor. Bu şekilde ironi ve mizah unsurları içeren bir paylaşımın ‘yalan haber’ kategorisinde ele alınıp alınmayacağı açıklığa kavuşturulmuyor.

Son olarak yeni yasada ‘yanlış ve tahrif edilmiş’ ile ‘yalan ve uydurma’ haberler arasında ayrım yapılmıyor.

***

TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Miçotakis hükümetinin yeni adımını eleştiren kesimler, bemzer bir sansür yasasının Türkiye’de gerici AKP hükümeti tarafından desteklendiğini ve bu yolla muhalefetin sindirilmeye çalışıldığını belirterek uyardı.