İBB’ye ait yalılarının Hazine’ye devredilmesiyle ilgili Genel Sekreter Yardımcısı Polat, imar vurgunu yapıldığını kaydetti. Kültür Varlıkları Daire Başkanı Özel’in paylaştığı bilirkişi raporunda ise yalılara hasar verildiği belirtildi.

Şantiyeye dönen yalılarda vurgun
İktidarın ‘otopark’ dediği balo salonları şantiyeye dönüştürülmüş. (Fotoğraflar:Twitter/@mhrpolat)

Haber Merkezi

İstanbul Ortaköy’de bulunan, toplam değerleri yaklaşık 7 milyar TL olan Fehime ve Hatice Sultan Yalıları’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) alınıp Hazine’ye devredilmesine yönelik tepkiler sürüyor. Mülkiyeti İBB’de olan yalıların devri, sosyal medyada “AKP, İstanbul’u kaybetmenin intikamını almaya devam ediyor” yorumlarına neden oldu. Galata, Gezi Parkı, Haydarpaşa-Sirkeci Garları, Yerebatan Sarnıcı’nın ardından kültür varlıklarında sıra yalılara geldi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, İBB’nin mülkiyetinden alınarak Hazine’ye devredilen Fehime ve Hatice Sultan yalılarında ‘restorasyon bahanesiyle imar vurgunu yapıldığını’ paylaştığı görüntülerle anlattı. Polat, Twitter hesabından ‘restorasyon’ gerekçesiyle 4 bin 500 metrekarelik alana sahip iki sarayın 39 bin metrekareye çıkarılarak kaçak imalatlarla bir imar vurgununa dönüştürüldüğünü, ‘otopark‘ denen alanlarla deniz seviyesinin 25 metre altına inilerek büyük balo salonları yapıldığını kaydetti.

SARAYLAR ÇÜRÜTÜLÜYOR

Söz konusu çalışmalara ait görüntüler de paylaşan Polat, “Tarihi saraylar mahvedilmiş, sözde restorasyon adı altında bir otel şantiyesine döndürülmüş” dedi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı, şunları yazdı: “2009’da üç yıl içinde restorasyonu yapılsın diye ihale edilip 13 yıldır restore edilmeyen, bugün İBB den hukuksuzca alınan Fehime ve Hatice Sultan saraylarına İBB neden içeri alınmıyordu. Çünkü tarihi saray perişan edilmiş, tarihi eserler poşetlerin altında çürütülmüştü.”

BİLİRKİŞİ: YAPILAR HASARLI

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel ise Twitter hesabından İstanbul 12. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından atanan bilirkişi raporunu paylaştı. Raporda, yalılardaki imalatların hasar gördüğü ve hepsinin elden geçirilmesi gerektiği vurgulandı. Şu ifadeler yer aldı: ‘‘Şantiye sahasında sadece THY-DO&CO firmasının güvenlik elemanlarının ve yüklenici firmanın bir elemanlarının bulunduğu, başkaca hiçbir teknik eleman ve işçinin bulunmadığı; inşaatta hiçbir çalışmanın olmadığı; güvenlik açısından da riskler bulunduğu...’’

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Giresun'da gerçekleştirdiği grup toplantısında, yalıların devrine tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, ‘‘İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iki yalısına da el koydular. Niçin? Boğaz kenarında, dünyanın parası eder orası. Kupon arazi soran adam şimdi yalıları nasıl götüreceğiz... O yalıları size yedirmeyeceğiz, o yalılar bu ülkenindir’’ dedi.

santiyeye-donen-yalilarda-vurgun-1060849-1.

***

NE OLMUŞTU?

İstanbul Valiliği’nde toplanan Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu, önceki gün Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalılarının mülkiyetini İBB’den alarak Hazine’ye devretmişti. Karara tepki gösteren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, şunları kaydetmişti: “İBB’nin milyarlarca lira değerindeki iki mülküne daha merkezi idare tarafından el kondu. Hem hukuk nezdinde iflas etmiş bir dayatma, hem de halk nezdinde iflas etmiş bir yönetim anlayışıyla bir kez daha muhatap olduk. Hukuki olarak sonuna kadar konunun takipçisiyiz.”