Sinop İnceburun’da üç hafta içinde binlerce ağaç kesildi, kıyım sürüyor. Sinop NKP: Ağaç kesimi iyileştirme olarak gösterilip kamuoyu yanıltılıyor

‘Santral için ağaç katliamı’

Sinop Nükleer Karşıtı Platform dün bir basın açıklaması yayınlayarak “Sinop İli Merkez İlçe Abalı Köyü sınırları içerisindeki bizlerin nefes almasını sağlayan ormanlık alanlarımız acımasızca katledilerek Nükleer Santral yapımı öncesi ağaçsız alan yaratılarak ormansızlaştırılmaktadır. 35 Hektarlık alanda devam eden onbinlerce ağaç kesimi, “Endüstriyel Plantasyon sahalarındaki planlı ormancılık faaliyetleri” olarak rutin faaliyet olarak gösterilemez. Orman kesimini, bir gençleştirme ve iyileştirme faaliyeti olarak gösterip kamuoyu yanıltılmak istenmektedir. dedi.

225 BİN AĞAÇ KESİLDİ
Alanda son bir yıl içerisinde 130 hektarlık alan ormansızlaştırılarak, toplam 225 bin ağaç kesildi. İnceburun Yarımadası içerisinde, 1. Derece Doğal Sit olan Hamsilos Tabiat Parkı, ikinci derece doğal sit alanı olan Akliman mevkii ile 1.nci ve 3.ncü Doğal Sit alanı statüsündeki Sarıkum Gölü ve çevresi bulunuyor. Sarıkum Gölü aynı zamanda sulak alan, önemli bitki ve kuş alanı ile koruma altında. Bozburun Yaban Hayatı geliştirme ve özel avlağı ise bu saha içerisinde kalıyor.

ALAN ENERJİ BAKANLIĞI’NDA
60 km2’lik İnceburun Yarımadasının tamamı nükleer saha ilan edilmiş, Abalı Köyü, Kurtkuyusu, Soğucak ve Saraycık Mahalleleri ile Sarıkum Köyü santral planı alanı içerisinde kalıyor. Bu sınırlar içinde bulunan ve koordinatları belirlenmiş 10.517.882 m2 lik saha Sinop Nükleer Santral Projesi uygulaması çerçevesinde “Nükleer Santral yapımı” için Orman ve Su İşleri Bakanlığının 26.12.2013 tarihli ve 378 sayılı “olur” u ile 36 ay süreyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na tahsis edilmişti.

HUKUKA BAŞVURACAĞIZ
Sinop NKP ise “Abalı Köyü sınırlarındaki bu saha için verilen “olur” da ÇED izni bulunmakta mıdır ki ağaç katliamı yapılmaktadır?” ve “Türkiye ve Japonya Hükümetleri tarafından kendi meclislerince Sinop halkına sorulmadan Sinop İli Merkez İlçe Abalı Köyü sınırları içerisindeki İnceburun mevkii ne yapılması düşünülen nükleer santral konusundaki kararlarından başka karar var mıdır?” diye sordu ve “Taksim Gezi Parkı direnişi örneğinde olduğu gibi yaşam alanlarına sahip çıkan yurttaşlarımızın, İnceburun’daki yüzbinlerce ağaç kesimine seyirci kalmayacağımızı hatırlatır, Konuyla ilgili olarak Ulusal ve de Uluslararası hukuk yoluyla da gerekli başvurularımızı yapacağımızı belirtiriz” açıklamasını yaptı.

***

26 NİSAN’DA MİTİNG VAR
Sinop NKP 26 Nisan’da Sinop’ta tüm Türkiye’yi kapsayan bir miting yapacaklarını duyurdu