Batı Karadeniz’in doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ünlü nadide yeri Amasra’da 2 termik santral yapmayı planlayan Hema AŞ yetkilileri binlerce yurttaş tarafından bilgilendirme toplantısından kovuldu.
Hema AŞ tarafından Bartın ili Amasra ilçesinde yapılması düşünülen 2 adet termik santralla ilgili 24 ve 25 Kasım tarihleri arasında yapmayı planladıkları halkı bilgilendirme toplantısına katılan binlerce Bartınlı ve Amasralı toplantı salonu ve bahçesini doldurarak slogan ve alkışlarla tepkilerini gösterdiler.
Halkın yoğun tepkisi üzerine Hema AŞ yetkilileri  bilgilendirme toplantısını yapamadan polis kordonu altında salonu terkettiler.
Salonda bulunan halkın gerçek temsilcileri kürsüyü kullanarak sık sık ‘Termik Santral İstemiyoruz’, ‘Direne Direne Kazanacağız’, ‘Halkız Haklıyız Kazanacağız’, ‘Hema Şaşırma Sabrımızı Taşırma’ sloganları eşliğinde termik santrala neden karşı çıktıklarını anlattılar.
AKP hariç Bartın’da örgütlü olan olan tüm siyasi parti, demokratik kitle örgütleri, dernekler ve köy muhtarlarından oluşan Bartın platformu bileşenleri 25 Kasım tarihinde ikincisi yapılması düşünülen toplantıya daha kitlesel katılarak tepkilerini göstermeleri gerektiği çağrısını yaptılar.
BARTIN’IN YAPISI SANTRALA UYGUN DEĞİL
Kömür santrallarının iki önemli çevresel etkisi bulunuyor. Bunlardan ilki, kömürün yanması ile oluşan külün atık olarak bertaraf edilmesi, ikincisi de soğutma suyunun atık olarak çevrede yarattığı ekolojik bozulma.
Kömür santrallarında baca ile atılan sülfürün bertaraf edilmesi için atık kireci kullanımının başlıbaşına bir kirlenme yaratıyor.
Çevreciler, “Bartın ve Amasra’da jeolojik yapının santral baca gazlarının insana zarar vermeyecek şekilde atmosfere yayılmasına engel olacak yapıda havzanın yaslandığı dağlar buna engel. Bacadan çıkan karbonun sıvılaştırılıp saklanması imkânsız, Karadeniz’e deşarj edilmesi ise cinayettir. Amasra’nın balık üreme bölgesi olduğu biliniyor. Santral soğutma suyunun atık olarak Karadeniz’e deşarj edilmesi balık nesli için tehlike. Deşarj edilecek suyun 7-12 santigrat derece  ısınmaya yol açacağı, bunun da ekolojik dengeyi altüst edeceği aşikâr. Kömür santralları için ekolojik bozulmaya en iyi örnek Yatağan ve Afşin termik santrallarıdır. Bu iki örnekte yaşananları, Bartın ve Amasra halkı unutmamalı” diyor.