CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’e ait olan ve ödenmeyen kredi borçları nedeniyle Halkbank’a devredilen İstanbul Sapphhire’in, 51 milyon dolar eksiğine yeniden Kiler’e satışının AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bilgisi dahilinde yapılıp yapılmadığına dair TBMM’ye soru önergesi verdi.

'Sapphire AVM'nin yarı fiyatına Kiler Holding'e satılması' Meclis'e taşındı
Fotoğraf: AA

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, ödenmeyen kredi borçları nedeniyle 2020 yılında 99.3 milyon dolara Halkbank’a devredilen İstanbul Sapphire’in, 51 milyon dolar eksiğine yeniden Kiler’e satışına yönelik TBMM’ye soru önergesi verdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması talebiyle verilen soru önergesinde Bekaroğlu, Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanı olan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu satıştan bilgisi olup olmadığını sordu.

Bekaroğlu, Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde, “Türkiye Halk Bankası A.Ş.'nin sahip olduğu ‘İstanbul Sapphire’ adıyla maruf Alışveriş Merkezi ve seyir terasına ait 146 adet gayrimenkul şirketimiz tarafından 760 milyon TL'ye ve 101 adet gayrimenkul 145 milyon TL'ye ana ortağımız Kiler Holding Grup firması KBC Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından olmak üzere (247 bağımsız bölüm) tamamı 905 milyon TL'ye satın alınmasına ilişkin Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi imzalanmıştır” şeklinde açıklamaya yer verildiğini hatırlattı.

DEVLET DENETLEME KURULU SORUŞTURSUN

HalkBankası'nın Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi'nin bünyesinde bulunduğunu ve Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinin bizzat Erdoğan tarafından yürütülmekte olduğunu ifade eden Bekaroğlu, Devlet Denetleme Kurulu’nun soruşturma açmasını isteyerek, şu sorularına cevap istedi:

“Yazılı ve görsel medyada Sapphire AVM ve seyir terasının Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından borçlarını ödemediği için 2000 yılı Ocak ayında 583.019.301,86 TL'lik finansman yükünün tasfiyesi amacıyla yaklaşık 99.3 milyon dolara Halk Bankası'na devredildiği, 2023 yılının Ocak ayında yine 905 milyon TL’ye yani dolar bazında 51 milyon eksiğiyle 48.3 milyon dolara Halk Bankası'ndan geri alındığı yönündeki haberler doğru mudur?

Türkiye Halk Bankası tarafından 2002 yılından 2023 yılına kadar Kiler Holding, Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Kiler Holding Grup firması KBC Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.’ne ne tutarda hangi koşullarda ve hangi faiz oranları ile aynı ve nakdi kredi verilmiştir? Alınan krediler için hangi tarihlerde ne kadar tutarda geri ödeme yapılmıştır?

Söz konusu gayrimenkullerin adı geçen grubun borçlarını ödeyemediği gerekçesiyle Halk Bankası tarafından 99.3 milyon dolara 2020 yılında devir alınması 2023 yılında da 51 milyon dolar eksikliğiyle 48.3 milyon dolara yine aynı gruba devredilmesinde, Ak Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görev yapmasının payı var mıdır?

Söz konusu taşınmazların 2020 yılında Halk Bankası'nca devralınması ve tekrar aynı gruba 2023 yılında satışı ile ilgili olarak Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bilgi verilmiş midir? Cumhurbaşkanı'nın bu konuda herhangi bir talimatları olmuş mudur?

Söz konusu gayrimenkullerin satışı ile ilgili olarak Halk Bankası tarafından ihaleye çıkılmış mıdır? İhaleye çıkılmışsa ihaleye kaç firma katılmıştır? İhaleye çıkılmamışsa nedeni nedir?

Dolar bazında 99.3 milyon dolara alınan ve İstanbul’un en işlek iş ve alışveriş merkezinde bulunan bir taşınmazın aradan 3 yıl geçtikten sonra 48.3 milyon dolara aynı gruba satışında bir kamu zararı oluşmuş mudur?

Geçmiş dönemde adı geçen gruba verilen ancak tahsil edilemeyen kredileri görünürde tahsil etme görüntüsü adı altında gerçekleştirilen bu operasyonda oluşan bu zarar nasıl karşılanacaktır? Kamu zararı söz konusu ise kredinin verilmesi ve gayrimenkullerin geri satış işleminde imzaları bulunan bürokratlardan tahsil edilecek midir? Bu şekilde kamuyu/bankayı zarara uğratan yöneticiler hakkında adli ve idari soruşturma yapılacak mıdır?

Sayın Cumhurbaşkanı, bizzat Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini ifa ettiği Türkiye Varlık Fonu bünyesinde bulunan Türkiye Halk Bankasınca gerçekleştirilen bu işlemler için Devlet Denetleme Kurulu'nu araştırma, inceleme ve soruşturma yapmak üzere görevlendirmeyi düşünmekte midir?”